Nutella čizkejk bez pečenja savršeno je jednostavan recept za desert u bilo kojoj prilici. Punjenje se ne oslanja na želatin ili šlag i sadrži samo tri sastojka!
- 2 i po šolje oreo izmrvljenih keksića (oko 30 komada) ili već gotovo izmrvljeno – 250 gr
- 6 kašika otopljenog neslanog maslaca
- 680 gr krem sira omekšanog
- 2 šolje Nutelle (600 gr)
- 1 i po šolja šećera u prahu (180 gr)
- pola šolje vrhnja za šlag (120 ml)
- 113 gr poluslatke čokolade fino isjeckane
- 2 šolje prženih lješnjaka grubo isjeckanih (120 gr)
-
Dno kalupa za tortu obložite folijom ili pergament papirom. Ostavite sa strane.
-
U zdjeli srednje veličine pomiješajte izdrobljene oreo keksiće i otopljeni maslac. Miješajte dok se mrvice dobro ne premažu maslacem.
-
Smjesu kore utisnite na dno i na centimetar prema gore stranice pripremljene posude. Stavite u zamrzivač dok pravite fil.
-
U zdjeli umutite krem sir na srednjoj brzini dok ne postane glatko i kremasto, oko 2 minute.
-
Dodajte šećer u prahu i miješajte na maloj brzini dok se šećer ne navlaži. Zatim okrenite brzinu na srednju i nastavite miješati dok se dobro ne sjedini, oko 2 minute.
-
Dodajte Nutellu i miješajte na srednjoj brzini dok se dobro ne uklopi, oko 2 minute.
-
Koru prelijte filom i rasporedite po rubovima kalupa. Ovaj nadjev će biti vrlo gust i ljepljiv. Stavite u zamrzivač dok pripremate preljev.
-
U maloj posudi zagrijte vrhnje na srednje laganoj vatri.
-
Prelijte zagrijano vrhnje preko isjeckane čokolade u posudi i ostavite da odstoji 3 minute. Umutite dok se čokolada ne otopi i ne zagladi.
-
Prelijte čokoladu po filu. Pospite vrh nasjeckanim lješnjacima.
-
Čizkejk stavite u frižider da odstoji preko noći, oko 6-8 sati.
-
Prije posluživanja, lagano nožem pređite oko vanjskog ruba kolača kako biste ga otpustili iz posude. Zatim uklonite stranice posude s oprugom.
-
Uživajte!
Nož držite pod vrućom vodom nekoliko minuta, pažljivo obrišite oštricu čistim ručnikom, a zatim napravite rez po kolaču. Ponovite svaki put.