Klepe

  • on June 4, 2021
  • Likes!
Klepe
Vrijeme pripreme
10 mins
Vrijeme kuhanja
1 hr
Ukupno vrijeme
1 hr 10 mins
 

Klepe su malo pecivo od tijesta napunjeno mesom. Jednom kad počnete jesti ovo, nećete moći prestati.

Kategorije jela: Ručak
Tip kuhinje: Bosanska
Tagovi: balkanski recepti, bosanske klepe recepti, bosanski recepti, klepe recepti, rucak recepti, tijesto za klepe recepti
Porcije: 4
Autor: admin
Sastojci
Tijesto
  • 1 kg brašna
  • 400 ml mlake vode
  • 1 jaje
  • prstohvat soli
  • ulje
Fil
  • 300 gr mljevene junetine
  • 1 luk isjeckan
  • so
  • biber
  • 1 čehno bijelog luka isjeckano
Preljev
  • 500 ml pavlake/vrhnja
  • 3-4 čehne bijelog luka isjeckane
Dodatno
  • 100 gr putera
  • pola kašičice crvene paprike u prahu
Instrukcije
  1. Pomiješajte brašno s mlakom vodom, a zatim dodajte so, jedno jaje i jednu kašiku ulja. Pomiješajte da napravite glatko tijesto (ne smije se lijepiti za ruke poput ljepila).

  2. Tijesto odvojite na dvije kuglice jednake veličine, stavite u posudu, premažite s malo ulja, prekrijte ih prozirnom folijom i pustite da odstoje tridesetak minuta.

  3. U zasebnoj zdjeli pomiješajte mljeveno meso, sitno narezani luk, bijeli luk, so i biber po ukusu. Odvojite sa strane, jer ćete ovu smjesu koristiti kao nadjev za klepe.

  4. Tijesto razvaljajte na oko 5 mm debljine, a zatim izrežite na kvadrate. Najbolje je 5×5 cm ili manje, jer klepe je ugodnije jesti kad su male.

  5. Dodajte malu količinu mješavine mesa u sredinu svakog kvadrata.

  6. Zatim tijesto preklopite dijagonalno i zatvorite trokute štipajući tijesto prstima.

  7. U velikoj šerpi stavite malo vode, posolite i pustite da se skuha, dodajte nekoliko kapi ulja i zatim vrlo nježno prenesite klepe u vodu da se kuhaju. Kuhajte ih u nekoliko serija, ne odjednom, kako se ne bi slijepili. Kad isplivaju na površinu, znak je da su kuhani.

  8. Kad se kuhaju, izvadite ih iz vode pomoću šupljikave kašike i stavite klepe na pleh/tepsiju.

  9. Kad su sve skuhane, prelijte malo prokuhane vode u tepsiju i promiješajte – to će spriječiti da se lijepe jedne za druge, jer je voda malo masna.

  10. Otopite 100 grama putera i prelijte ga preko klepa.

  11. Pospite namazane klepe crvenom paprikom u prahu i dobro ih promiješajte

  12. Stavite pleh/tepsiju u zagrijanu pećnicu (180 stepeni) na 5-10 minuta.

  13. Dok se peku, u posudi pomiješajte kiselo vrhnje/pavlaku i bijeli luk.

  14. Kad su se ispekle prelijte ih smjesom od kiselog vrhnja i bijelog luka.

  15. Uživajte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..