Klepe su malo pecivo od tijesta napunjeno mesom. Jednom kad počnete jesti ovo, nećete moći prestati.
- 1 kg brašna
- 400 ml mlake vode
- 1 jaje
- prstohvat soli
- ulje
- 300 gr mljevene junetine
- 1 luk isjeckan
- so
- biber
- 1 čehno bijelog luka isjeckano
- 500 ml pavlake/vrhnja
- 3-4 čehne bijelog luka isjeckane
- 100 gr putera
- pola kašičice crvene paprike u prahu
-
Pomiješajte brašno s mlakom vodom, a zatim dodajte so, jedno jaje i jednu kašiku ulja. Pomiješajte da napravite glatko tijesto (ne smije se lijepiti za ruke poput ljepila).
-
Tijesto odvojite na dvije kuglice jednake veličine, stavite u posudu, premažite s malo ulja, prekrijte ih prozirnom folijom i pustite da odstoje tridesetak minuta.
-
U zasebnoj zdjeli pomiješajte mljeveno meso, sitno narezani luk, bijeli luk, so i biber po ukusu. Odvojite sa strane, jer ćete ovu smjesu koristiti kao nadjev za klepe.
-
Tijesto razvaljajte na oko 5 mm debljine, a zatim izrežite na kvadrate. Najbolje je 5×5 cm ili manje, jer klepe je ugodnije jesti kad su male.
-
Dodajte malu količinu mješavine mesa u sredinu svakog kvadrata.
-
Zatim tijesto preklopite dijagonalno i zatvorite trokute štipajući tijesto prstima.
-
U velikoj šerpi stavite malo vode, posolite i pustite da se skuha, dodajte nekoliko kapi ulja i zatim vrlo nježno prenesite klepe u vodu da se kuhaju. Kuhajte ih u nekoliko serija, ne odjednom, kako se ne bi slijepili. Kad isplivaju na površinu, znak je da su kuhani.
-
Kad se kuhaju, izvadite ih iz vode pomoću šupljikave kašike i stavite klepe na pleh/tepsiju.
-
Kad su sve skuhane, prelijte malo prokuhane vode u tepsiju i promiješajte – to će spriječiti da se lijepe jedne za druge, jer je voda malo masna.
-
Otopite 100 grama putera i prelijte ga preko klepa.
-
Pospite namazane klepe crvenom paprikom u prahu i dobro ih promiješajte
-
Stavite pleh/tepsiju u zagrijanu pećnicu (180 stepeni) na 5-10 minuta.
-
Dok se peku, u posudi pomiješajte kiselo vrhnje/pavlaku i bijeli luk.
-
Kad su se ispekle prelijte ih smjesom od kiselog vrhnja i bijelog luka.
-
Uživajte!