Napunjen povrćem i punim okusom, ovaj tajlandski nadahnuti recept čini zdrav, lagan i ukusan obrok! Brokula, kupus i mrkva se koriste umjesto rezanaca, čineći ovaj recept zadovoljavajućim obrokom Whole30, paleo i bez glutena. Obećavamo da vam rezanci neće nedostajati!
- 2 kašičice željenog ulja (kokosovo, maslinovo, avokado ulje,maslac ili ghee maslac)
- 3 jaja umućena
- 450 gr pilećih fileta (ili karabataka ili mljevene piletine) izrezanih na kockice
- 340 gr stabiljki brokula grubo naerendanih
- 1 i po šolja naerendanog crvenog kupusa (može i zeleni)
- 1 i po šolja naerendanih mrkvi
- 1 crvena paprika očišćena od sjemenki i izrezana
- 1 mali žuti luk (oko 1 i po šolje, izrezan)
- 6-8 komada mladog zelenog luka tanko izrezanog
- 4-5 čehni bijelog luka isjeckanog
- 2 kašičice svježeg đumbira ili pola kašičice u prahu
- morska so
- biber
- 1/4 šolje bademovog maslaca (60 gr)
- 1/4 šolje amino kokosa
- 3 kašike soka od limete
- pola kašičice zdrobljene crvene paprike
- 2 kašike rižinog sirćeta
- 1 kašika susamovog ulja
- isjeckani korijander
- suhi pečeni indijski oraščić
- isjeckani mladi luk
- limeta izrezana na četvrt
- sjemenke susama
-
Stavite veliku tavu na umjerenu vatru. Dodajte 1 kašičicu željene masti/ulja (ako se previše lijepi tava, onda će vam trebati više masti). Kad se ulje zagrijalo, dodajte umućena jaja i umutite. Izvadite iz tave i ostavite sa strane.
-
U tavu dodajte dodatnu kašičicu masti/ulja, kao i piletinu narezanu na kockice. Pirjajte oko 2 minute. Zatim dodajte preostale sastojke za tavu, osim tamnozelenih dijelova mladog zelenog luka. Tava će biti vrlo puna dok se sve ne skuha. Nastavite kuhati 8-12 minuta pažljivo povremeno miješajući.
-
U međuvremenu sastojke za umak pomiješajte i umutite dok se dobro ne sjedine i dok ne postane glatko.
-
Nakon što se povrće smekša i skuha, a piletina skuha dodajte jaja nazad u tavu, tamnozelene dijelove zelenog luka i umak. Miješajte da se sjedini sve i ostavite da se kuha još 1-2 minute ili dok se ne zagrije.
-
Poslužite vruće preliveno koriajnderom, indijskim oraščićima, sjemenkama susama i/ili zelenim lukom, uz malo svježeg soka limete. Uživajte!
Ako koristite mljeveni đumbir, dodajte ga umaku.