Belgijske polpete

  • on May 31, 2021
  • Likes!
Belgijske polpete
Vrijeme pripreme
10 mins
Vrijeme kuhanja
1 hr 14 mins
Ukupno vrijeme
1 hr 24 mins
 

Ovo popularno belgijsko jelo poznato kao boulets liégeoise sastoji se od mesnih okruglica od govedine ili svinjetine koje se krčkaju u umaku od luka, brašna, goveđeg temeljca i sirop de Liége. Jelo se tradicionalno poslužuje s pomfritom, laganim salatama i velikom čašom belgijskog piva.

Kategorije jela: Ručak
Tip kuhinje: Belgijska kuhinja
Tagovi: belgijska jela recepti, belgijski recepti, cuftete recepti, europski recepti, mesne kuglice recepti, polpete recepti
Porcije: 10 polpeta
Autor: admin
Sastojci
  • 1 kg mljevene junetine ili 300 gr junetine i 700 gr svinjetine
  • 1 luk isjeckan
  • isjeckani peršun
  • 4 kriške hljeba potopljene u mlijeku
  • 2 jaja
  • prezla
  • so
  • biber
  • muškatni oraščić
Umak
  • maslac
  • 4 luka grubo izrezana
  • prstohvat timijana
  • 1 lovorov list
  • 2 klinčića
  • 4 kašike smeđeg šećera
  • malo vinskog sirćeta
  • malo goveđeg temeljca
  • so
  • biber
  • 1-2 kašike umaka od jabuka
  • grožđice
Instrukcije
  1. Pomiješajte sve sastojke kako biste dobili homogenu smjesu.

  2. Smotajte kuglice (oko 120 gr svaka). Povremeno umočite ruke u mlaku vodu.

  3. Podmažite maslacem manju tepsiju ili neku posudu u kojoj možete peći i stavite kuglice.

  4. Stavite posudu u pećnicu zagrijanu na 180 stepeni na otprilike 34 minute.

Umak
  1. Propržite 4 luka (grubo nasjeckati) s prstohvatom timijana, 1 lovorovim listom i 2 klinčića u malo masnoće dok ne dobiju smeđu boju.

  2. Dodajte 4 kašike smeđeg šećera da dobijete karamelu. Deglazirajte s malo vinskog sirćeta.

  3. Dodajte malo goveđeg temeljca.

  4. Posolite i pobiberite.

  5. Dodajte 1 ili 2 kašike pravog 'Sirop de Liège' ili umaka od jabuka.

  6. Kuhajte u tavi 35 do 40 minuta.

  7. Završite umak zgusnuvši kukuruznim brašnom ili beurre manié (pomiješani maslac i brašno)

  8. Dodajte malo grožđica namočenih u peketu (belgijski gin).

  9. Prilagodite začine. Stavite kuglice u umak i lagano pirjajte na laganoj vatri nekoliko minuta.

  10. Domaći krompir i zelena salata ili pirjane jabuke najbolji su izbor za staviti uz ovo jelo i ne zaboravite na senf i majonezu.

  11. U skladu s vašim raspoloženjem poslužite uz pivo ili vino. Uživajte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..