Ovo popularno belgijsko jelo poznato kao boulets liégeoise sastoji se od mesnih okruglica od govedine ili svinjetine koje se krčkaju u umaku od luka, brašna, goveđeg temeljca i sirop de Liége. Jelo se tradicionalno poslužuje s pomfritom, laganim salatama i velikom čašom belgijskog piva.
- 1 kg mljevene junetine ili 300 gr junetine i 700 gr svinjetine
- 1 luk isjeckan
- isjeckani peršun
- 4 kriške hljeba potopljene u mlijeku
- 2 jaja
- prezla
- so
- biber
- muškatni oraščić
- maslac
- 4 luka grubo izrezana
- prstohvat timijana
- 1 lovorov list
- 2 klinčića
- 4 kašike smeđeg šećera
- malo vinskog sirćeta
- malo goveđeg temeljca
- so
- biber
- 1-2 kašike umaka od jabuka
- grožđice
-
Pomiješajte sve sastojke kako biste dobili homogenu smjesu.
-
Smotajte kuglice (oko 120 gr svaka). Povremeno umočite ruke u mlaku vodu.
-
Podmažite maslacem manju tepsiju ili neku posudu u kojoj možete peći i stavite kuglice.
-
Stavite posudu u pećnicu zagrijanu na 180 stepeni na otprilike 34 minute.
-
Propržite 4 luka (grubo nasjeckati) s prstohvatom timijana, 1 lovorovim listom i 2 klinčića u malo masnoće dok ne dobiju smeđu boju.
-
Dodajte 4 kašike smeđeg šećera da dobijete karamelu. Deglazirajte s malo vinskog sirćeta.
-
Dodajte malo goveđeg temeljca.
-
Posolite i pobiberite.
-
Dodajte 1 ili 2 kašike pravog 'Sirop de Liège' ili umaka od jabuka.
-
Kuhajte u tavi 35 do 40 minuta.
-
Završite umak zgusnuvši kukuruznim brašnom ili beurre manié (pomiješani maslac i brašno)
-
Dodajte malo grožđica namočenih u peketu (belgijski gin).
-
Prilagodite začine. Stavite kuglice u umak i lagano pirjajte na laganoj vatri nekoliko minuta.
-
Domaći krompir i zelena salata ili pirjane jabuke najbolji su izbor za staviti uz ovo jelo i ne zaboravite na senf i majonezu.
-
U skladu s vašim raspoloženjem poslužite uz pivo ili vino. Uživajte!