Najlakši recept od 15 minuta koji zahtijeva minimalnu pripremu i nekoliko osnovnih sastojaka, a opet odiše okusom!
- 560 gr pilećih fileta izrezanih na kockice
- 2 kašike višenamjenskog brašna
- 1 i po kašičica italijanske mješavine začina
- so
- biber
- 1 kašika maslinovog ulja
- 3 kašike neslanog putera
- 1 i po kašika svježe isjeckanog bijelog luka (oko 4 čehne)
- 2 kašike fino isjeckanog peršuna
-
Zagrijte neljepljivu tavu na srednje jakoj vatri.
-
Posušite piletinu sa svih strana suhim papirnatim ručnicima.
-
Pospite brašno, italijanske začine i željenu količinu soli i bibera po piletini. Promiješajte dobro da se ravnomjerno premaže (svo brašno treba se zalijepiti za piletinu i ne smije zaostajati na dasci za rezanje).
-
Dodajte 1 kašiku maslinovog ulja i 1 kašiku putera u tavu, puter bi se trebao brzo otopiti. Nagnite tavu kako bi puter ravnomjerno premazao tavu.
-
Dodajte piletinu u ravnomjernom sloju, radite tako da ostavite malo prostora između komadića.
-
Pustite da se piletina isprži, da dobije zlatno smeđu boju, otprilike 3 minute, a zatim preokrenite na suprotnu stranu i pržite još 2 minute duže, ili dok meso skoro ne bude ispženo.
-
Dodajte preostale 2 kašike putera u malim komadima, zajedno s bijelim lukom i peršunom. Pržite 1 minutu duže. Piletina je dobro ispržena kad iznutra ne bude više roza.
-
Poslužite odmah. Uživajte!
Možete poslužiti uz rižu, povrće, kuskus…