Gulaš
Vrijeme pripreme
15 mins
Vrijeme kuhanja
1 hr
Ukupno vrijeme
1 hr 15 mins
Gulaš je varivo od mesa i povrća začinjeno paprikom i drugim začinima.
Kategorije jela:
Ručak
Tip kuhinje:
Balkanska kuhinja, Mađarska kuhinja, Srpska kuhinja
Tagovi:
balkanski recepti, corba recepti, gulas recepti, srpska jela recepti, srpski recepti, varivo recepti
Porcije: 4
Kalorije: 860 kcal
Sastojci
- 2 kašike maslinovog ulja
- 2 luka isjeckana
- 2 lovorova lista
- 4 kašike paradajz paste
- voda
- 1 kašika paprike
- 1 velika crvena paprika očišćena od sjemenki i izrezana
- 1 i po kg krompira oguljenog i izrezanog
- 1 kg i 360 gr izrezane janjetine ili govedine
- 2 velike mrkve izrezane
Instrukcije
-
Zagrijte ulje u loncu/šerpi na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i pržite uz često miješanje dok ne omekša i porumeni.
-
Dodajte meso, lovorov list, paradajz pastu i promiješajte. Ulijte dovoljno vode da pokrije meso (ovisit će o veličini posude).
-
Lagano promiješajte, a zatim gulaš pustite da se krčka, nepokriveno, oko 20 minuta.
-
Dodajte papriku u prahu, papriku, krompir i mrkvu. Pustite da se krčka 20-30 minuta duže ili dok krompir ne omekša. Prije posluživanja uklonite lovorov list. Po potrebi začinite biberom i soli. Uživajte!