Mekani punjeni čokoladni komadići će oduševiti svakog ljubitelja čokolade.
- ½ šolje neslanog maslaca
- 2 kašičice vanilije
- prstohvat soli
- ½ šolje smeđeg šećera svijetlog ili tamnog
- ½ šolje običnog šećera
- 1 veće jaje
- 1 šolja višenamjenskog brašna
- 150 gr tamne čokolade grubo izrezane (oko 1 šolja)
-
Zagrijte pećnicu na 190 stepeni. Obložite kvadratnu posudu za pečenje aluminijskom folijom ostavljajući da visi pomalo sa svake strane i lagano poprskajte sprejom za kuhanje koji se ne lijepi/podmažite. Ili posudu obložite pergament papirom. Ostavite sa strane.
-
U tavi srednje veličine, na srednjoj vatri otopite maslac. Nakon što se maslac otopi, počnite ga lagano miješati i onda kad počne lagano da puca i kad se mjehurići pojave. Maslac će početi dobijati smeđu boju, a vi ćete osjetiti orašastu aromu. Nakon što maslac bude skroz smeđ, maknite ga s vatre. Pazite da maslac ne bude predugo smeđ ili će izgorjeti, uglavnom čim dobije tu boju odmah ga sklonite sa vatre.
-
Ostavite da se maslac hladi 5-10 minuta. Dodajte vaniliju i so. Zatim dodajte šećere, a zatim jaje, miješajući velikom drvenom lopaticom ili drvenom kašikom. Pazite da se maslac potpuno ohladi kako se jaje ne bi izmuljalo. Zatim dodajte brašno drvenom kašikom/gumenom lopaticom i jednom kad sjedinite sve dodajte i komade čokolade.
-
Ulijte smjesu u pripremljenu posudu i pecite oko 18-22 minute. Vrh bi trebao izgledati postavljen, a rubovi bi se trebali početi povlačiti sa strane. Ostavite kolac da se ohladi najmanje 15 minuta prije rezanja. Uživajte!