Komforno, klasično francusko varivo od govedine, mrkve i krompira.
- 570 gr goveđe koljenice s kostima
- ½ velikog luka isjeckanog
- 2 čehne bijelog luka usitnjene
- 1 ½ kašika maslinovog ulja
- soli
- prstohvat bibera
- 2 mrkve prerezane
- 2 lovorova lista
- 2 mala krompira oguljena i izrezana na komadiće
- 1 kašika paradajz paste
- malo limunovog soka
-
Zagrijte maslinovo ulje u šerpi ili loncu na srednje jakoj vatri. Pirjajte luk i bijeli luk dok ne postanu prozirni.
-
Dodajte govedinu (i kost) u lonac, zajedno s dovoljno vode da pokrije govedinu – oko 3 šolje vode. Dodajte so i biber. Pokrijte lonac poklopcem i pustite da voda provri, a zatim smanjite vatru na srednje nisku.
-
Nakon 30 minuta dodajte mrkvu i lovorove listove.
-
Nakon sat vremena, provjerite govedinu viljuškom kako biste provjerili je li još mekana. Ako nije, nastavite kuhati i provjeravati govedinu u koracima od 10 minuta.
-
Nakon što govedina omekša, dodajte krompir, paradajz pastu i poprskajte malo limunovog soka. Kuhajte krompir još 20 minuta, dok krompir ne omekša.
-
Uklonite lovorove listove i poslužite varivo s malo hrskavog francuskog hljeba. Uživajte!