Peka je hrvatsko nacionalno jelo. Sastoji se od narezane janjetine, krompira, povrća, bijelog luka, začinskog bilja i bijelog vina.
- 850 gr janjećih ramena ili buta izrezanih na komade
- 600 gr krompira
- 1 tikvica nasjeckana krupno
- 1 velika mrkva narezana
- 1 zelena paprika nasjeckana krupno
- 1 mali patlidžan nasjeckan krupno
- 1 veliki luk nasjeckan krupno
- 1 kašika isjeckanog bijelog luka
- 1 kašika paradajz pirea
- 80 ml maslinovog ulja + još dvije kašike za poslije 1/3 šolje
- 1 šolja bijelog vina – 250 ml
- timijan
- ruzmarin
- kadulja
- so
- biber
-
Zagrijte pećnicu na 220 stepeni.
-
Ako niste kupili janjetinu narezanu, onda je narežite na velike dijelove i stavite na jednu stranu.
-
Pomiješajte 80 ml maslinovog ulja u posudi s nasjeckanim bijelim lukom, paradajz pireom, crnim biberom i soli.
-
Narežite krompir na željene komadiće. Dodajte krompir i povrće u veliku posudu s poklopcem. Najbolje je u posudu od lijevanog željeza.
-
Na povrće stavite janjetinu, prelijte marinadom od ulja i bijelog luka i vinom.
-
Dodajte ruzmarin, timijan i kadulju, trudeći se da bilje ostane na vrhu. Tako možete lako ukloniti stabljike bilja nakon kuhanja.
-
Stavite poklopac na posudu i kuhajte 1 sat i 30 minuta. Ako nemate poklopac ona preklopite baš dobro kuhinjskom folijom.
-
Skinite poklopac, uklonite sve guste stabljike biljaka. Dodajte 2 kašike maslinovog ulja. Kuhajte daljnjih 20-30 min.
-
Poslužite sa svježim domaćim hljebom kako biste mogli umakati u sočne sokove ovog jela. Uživajte!