Baršunasto glatka supa od graška kremasta je, zdrava i jednostavna za napraviti!
- 2 kašike putera
- 1 mali luk isjeckan
- 2 čehne bijelog luka sitno isjeckane
- 3 šolje povrtnog temeljca
- 3 šolje svježeg graška
- ½ kašičice soli
- prstohvat bibera
- 4 kašike vrhnja za kuhanje ili 2 kašike pavlake
-
Otopite puter u velikoj šerpi na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i bijeli luk i pržite dok ne omekšaju, često miješajući kako ne bi zagorili, oko 5 minuta.
-
Dodajte povrtni temeljac, grašak, so i biber. Pustite da provri, a zatim poklopite i pustite da se krčka dok grašak ne omekša, oko 15-20 minuta.
-
Pomoću ručnog blendera izblendajte supu dok ne postane kremasta. Možete koristiti i obični blender. Ako upotrebljavate obični blender, pažljivo stavljajte supu u njega, na serije i blendajte dok ne postane kremasta, pazeći jer supa bude jako vruća. Zatim vratite supu nazad u šerpu.
-
Dodajte vrhnje ili pavlaku i miješajte da se zgusne. Začinite biberom i soli po ukusu i poslužite. Po želji – prije posluživanja na vrh dodajte malo svježeg peršuna ili metvice. Uživajte!