Paelja je špansko jelo od riže porijeklom iz Valencije. Jedno je od najpoznatijih jela u španskoj kuhinji. Ova klasična španska paelja bolja je od bilo koje iz restorana!
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 veliki luk isjeckan
- 6 velikih čehna bijelog luka isjeckanih
- 1 mala crvena paprika isjeckana na manje dijelove
- 4 velika otkoštena karabataka isjeckana nakomadiće
- 4 velika paradajza izrezana
- ½ šolje suhog bijelog vina – opcionalno
- so
- biber
- 10-12 dagnji istruganih i pravilno očišćenih
- 226 gr prstenova lignje
- 870 ml pilećeg temeljca ili ribljeg
- 2 šolje riže srednjeg zrna ili jasmin riže
- ½ šolje zamrznutog graška
- 1 kašičica šafrana u prahu
- 1 kašičica paprike u prahu – slatke ili dimljene
- ½ kašičica bijelog luka u prahu
- ½ kašičica luka u prahu
- 600 gr škampi
- 2 kašike svježe isjeckanog peršuna
- malo pečenih paprika
-
Zagrijte ulje u velikoj tavi koja se ne lijepi (ili tavi za paelju ako je imate), na srednje jakoj vatri. Luk, bijeli luk i papriku propržite zajedno, pržite dok luk ne postane proziran (oko 3 minute).
-
Dodajte piletinu i pirjajte je dok ne porumeni sa svih strana. Dodajte nasjeckani paradajz, so i biber po ukusu. Pržite 5 minuta dok ne puste tekućinu i dok paradajz ne počne stvarati umak.
-
Dodajte vino, dagnje i prstenove lignji. Ostavite da se kuha još 5 minuta, pustite da vino ispari na pola količine, a zatim ulijte temeljac, rižu, grašak i šafran. Pomiješajte sve sastojke dok se dobro ne sjedine.
-
Pustite da proključa, zatim smanjite vatru i pokrijte kako bi većina tekućine upila rižu, povremeno miješajući kako bi spriječili da se riža lijepi i izgori u tavi. (Kuhajte dok se riža gotovo ne skuha.)
-
Dodajte škampe, miješajući ih kroz rižu, i ponovo pokrijte da se škampi i riža potpuno skuhaju.
-
Kad je skuhano pospite peršunom. Stavite trake pečene paprike preko vrha paelje za pojačani okus. Prije posluživanja prelijte ga malom količinom maslinovog ulja. Uživajte!
Morski plodovi: Ako ne volite plodove mora, zamijenite ih sa 2 velika pileća karabataka.
Piletina: Po želji zamijenite svinjetinom.
Riža: riža srednjeg zrna ili jasmina daje najbolje rezultate.