Ovo kremasto jelo može se napraviti sa svježim ili smrznutim krompirom i peći u pećnici ili u Crock loncu!
- 900 gr naerendanog krompira
- 1 štapić putera
- 1 mali luk isjeckan
- 2 čehne bijelog luka isjeckane
- 304 gr kreme od pileće supe ili vrhnja
- 2 šolje pavlake
- so
- biber
- malo ljutog sosa
- 2 šolje naerendanog čedar sira
- 2 šolje rebrastog čipsa
- 1 kašika otopljenog putera
- 1/3 šolje parmezana (30 gr)
- malo isjeckanog vlasca
-
Zagrijte pećnicu na 180 stepeni.
-
Otopite 3 kašike putera u velikoj šerpi na srednje jakoj vatri. Dodajte luk narezan na kockice i pržite 4 minute. Dodajte bijeli luk i pržite 1 dodatnu minutu.
-
Dodajte preostalih 5 kašika putera dok se ne otopi. Maknite s vatre.
-
Umiješajte kremu od pileće supe, pavlaku, so, biber i ljuti sos. Odvojite ½ šolje sira, a ostatak dodajte smjesi u šerpi.
-
Silikonskom lopaticom umiješajte krompir dok se dobro ne sjedini.
-
Prebacite u lagano podmazanu posudu za pečenje. Prelijte preostalom ½ šolje sira.
-
Pomiješajte rastopljeni puter, čips i parmezan. Ravnomjerno rasporedite po krompiru.
-
Pecite, nepokriveno, 40 minuta. Ostavite da odstoji 5 minuta prije posluživanja. Po želji ukrasite vlascem.
-
Uživajte!