Ovaj grilovani sendvič s mocarelom napravljen je od svježeg paradajza i pesta od oraha i domaćim hljebom. Lako ga je sastaviti i pršti okusom!
- 4 kriške domaćeg hljeba
- 113 gr mocarele izrezane na listove
- 1 veliki paradajz izrezan
- 56 gr pečenih crvenih paprika
- ½ šolje svježeg bosiljka
- 2 čehne bijelog luka oguljenog
- 2 kašike oraha
- 2 kašike naribanog parmezana
- so
- biber
- 60 ml maslinovog ulja (1/4 šolje)
-
U blender ili procesor za hranu stavite bosiljak, bijeli luk, orahe i parmezan, začinite solju i biberom po ukusu i izblendajte. Zatim dodajte maslinovo ulje polako u smjesu i blendajte.
-
Pesto podjednako rasporedite na 4 kriške hljeba i stavite ih na gril ili u gril tavu na 2 minute.
-
Zatim stavite mocarelu, paradajz i pečenu crvenu papriku na dvije kriške hljeba i pustite da se sir otopi, a povrće omekša, držeći gril otvorenim.
-
Kad se sir počne topiti, dodajte druge kriške na vrh da zatvorite sendviče, a zatim zatvorite aparat na 2-3 minute. Izvadite, narežite na pola i odmah poslužite. Uživajte!
Skladištenje: Preostali pesto treba pokriti i čuvati u frižideru, svjež će ostati sedmicu tjedan.
Zamjene: Za najbolje rezultate, slijedite recept kakav jest. Međutim, evo nekoliko uobičajenih zamjena koje bi dobro djelovale u ovom receptu. Umjesto cijele mocarele, možete koristiti naribanu mocarelu.
Umjesto oraha, za pesto možete koristiti druge orašaste plodove, poput pinjola, badema ili pekana.