Zapečena ahi tuna s dresingom od susama je SVE. Spremite uz rižu ili napravite obloge od salate puterice. Ako ne možete doći do svježe tune, i konzervirana tuna ili smrznuta ahi tuna izvrsno funkcioniraju.
- 453 gr ahi tune
- pola šolje prepečenih bijelih sjemenki susama
- pola šolje crnih sjemenki susama
- 2 kašike susamovog ulja
- malo narezanog mladog luka
- 1 glavica salate puterice isprane i razdvojene
- 3 kašike prepečenih sjemenki susama
- 1/4 šolje majoneze (57.5 gr)
- pola kašike rižinog sirćeta
- 3 kašike amino kokosa ili soja sosa
- 1 kašika susamovog ulja
-
Napravite umak tako što ćete pomiješati susamove sjemenke, majonezu, rižino sirće, amino kokos/soja sos i susamovo ulje. Ostavite sa strane.
-
Uzmi tunu i položite je na susamovo ulje. Na tanjir dodajte i pomiješajte sve sjemenke susama kako biste stvorili smjesu, umiješajte svoju tunu u smjesu susama.
-
U tavi zagrijte susamovo ulje na srednje jakoj temperaturi. Kad se zagrije, dodajte ahi tunu i pržite je sa svih strana oko 20 sekundi sa svake strane (ovisno o debljini ahi tune). Ako želite da se prži malo duže, a da bude i dalje sirovo u sredini, pržite 45-55 sekundi sa svake strane. Izvadite, pustite da se odmori 1-2 minute, tanko narežite i poslužite sa zelenim lukom i dresingom u oblogama salate. Uživajte!