Zapečene artičoke

  • on May 11, 2021
  • Likes!
Zapečene artičoke
Vrijeme pripreme
15 mins
Vrijeme kuhanja
35 mins
Ukupno vrijeme
50 mins
 

Najlakši i najukusniji način pečenja artičoke! Ove pečene polovice artičoke začinjene su jednostavno limunom, bijelim lukom i maslinovim uljem, a završene slojem parmezana.

Kategorije jela: Povrće, Prilog, Užina, Večera
Tip kuhinje: Italijanska
Tagovi: articoke recepti, italijanska jela recepti, kuhinjica recepti, pecene articoke recepti, povrce recepti, zapecene articoke recepti, zdravi recepti
Porcije: 6
Kalorije: 155 kcal
Autor: admin
Sastojci
  • 3 velike artičoke
  • 1 srednji limun izrezan na četvrt
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • morska so
  • biber
  • 6 čehna bijelog luka oguljenih
  • 1 kašika maslaca omekšanog
  • 67 gr naribanog parmezana – 3/4 šolje
Instrukcije
  1. Uključite pećnicu na 230 stepeni.

  2. Artičoke položite bočno i odrežite oko 2,5 cm od vrha i dna stabljike. Uklonite sve tvrde vanjske listove u blizini stabljike. Kuhinjskim makazama odrežite oštre vrhove preostalog lišća. Artičoke prepolovite po dužini, kroz sredinu. Artičoke odmah istrljajte kriškom limuna, posebno po odrezanim stranama.

  3. Kašikom nježnim uvijanjem i grebanjem uklonite "maljavu" prigušnicu prema dnu unutrašnje strane artičoke.

  4. Ponovite korake 2 i 3 sa sve tri artičoke.

  5. Artičoke stavite u posudu za pečenje dimenzija otprilike 33 x 23 x 5 cm. Premažite maslinovim uljem. Začinite morskom soli i crnim biberom. Stavite po jedno čehno bijelog luka u središte svake polovice artičoke, a zatim prekrijte kriškom limuna da se zaključa unutra. (Možda ćete trebati narezati kriške limuna na manje da stanu.)

  6. Artičoke pažljivo preokrenite, prerežite stranom prema dole, a bijeli luk i limun držite unutra. Vanjske strane, sada okrenute prema gore, premažite maslinovim uljem. Začinite morskom soli i crnim biberom.

  7. Posudu čvrsto pokrijte folijom i pecite 30 do 35 minuta, dok nož umetnut blizu baze ne uđe s malo otpora.

  8. Uklonite foliju i preokrenite artičoke. Uklonite čehna bijelog luka, prebacite u malu posudu, dodajte maslac u tu malu zdjelu i zgnječite viljuškom. Premažite tako pasirani bijeli luk preko polovica artičoke. Na svaku pospite 2 kašike (28 g) isjeckanog parmezana.

  9. Vratite u pećnicu oko 5 minuta, dok se sir ne otopi. Uživajte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..