Najlakši i najukusniji način pečenja artičoke! Ove pečene polovice artičoke začinjene su jednostavno limunom, bijelim lukom i maslinovim uljem, a završene slojem parmezana.
- 3 velike artičoke
- 1 srednji limun izrezan na četvrt
- 2 kašike maslinovog ulja
- morska so
- biber
- 6 čehna bijelog luka oguljenih
- 1 kašika maslaca omekšanog
- 67 gr naribanog parmezana – 3/4 šolje
-
Uključite pećnicu na 230 stepeni.
-
Artičoke položite bočno i odrežite oko 2,5 cm od vrha i dna stabljike. Uklonite sve tvrde vanjske listove u blizini stabljike. Kuhinjskim makazama odrežite oštre vrhove preostalog lišća. Artičoke prepolovite po dužini, kroz sredinu. Artičoke odmah istrljajte kriškom limuna, posebno po odrezanim stranama.
-
Kašikom nježnim uvijanjem i grebanjem uklonite "maljavu" prigušnicu prema dnu unutrašnje strane artičoke.
-
Ponovite korake 2 i 3 sa sve tri artičoke.
-
Artičoke stavite u posudu za pečenje dimenzija otprilike 33 x 23 x 5 cm. Premažite maslinovim uljem. Začinite morskom soli i crnim biberom. Stavite po jedno čehno bijelog luka u središte svake polovice artičoke, a zatim prekrijte kriškom limuna da se zaključa unutra. (Možda ćete trebati narezati kriške limuna na manje da stanu.)
-
Artičoke pažljivo preokrenite, prerežite stranom prema dole, a bijeli luk i limun držite unutra. Vanjske strane, sada okrenute prema gore, premažite maslinovim uljem. Začinite morskom soli i crnim biberom.
-
Posudu čvrsto pokrijte folijom i pecite 30 do 35 minuta, dok nož umetnut blizu baze ne uđe s malo otpora.
-
Uklonite foliju i preokrenite artičoke. Uklonite čehna bijelog luka, prebacite u malu posudu, dodajte maslac u tu malu zdjelu i zgnječite viljuškom. Premažite tako pasirani bijeli luk preko polovica artičoke. Na svaku pospite 2 kašike (28 g) isjeckanog parmezana.
-
Vratite u pećnicu oko 5 minuta, dok se sir ne otopi. Uživajte!