Mafini sa jagodama i krem sirom vlažna su i ukusna poslastica za doručak, a pršte jagodama u svakom pojedinom zalogaju.
- 85 gr višenamjenskog brašna (2/3 šolje)
- 65 gr svijetlo smeđeg šećera (1/3 šolje)
- prstohvat soli
- 1/4 šolje neslanog maslaca otopljenog – 56 gr
- 1 šolja višenamjenskog brašna
- prstohvat soli
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1/4 šolje biljnog ulja – 60 ml
- ½ šolje šećera
- 1 veće jaje
- ½ kašičica vanilije
- ½ šolje grčkog jogurta
- 1 i ½ šolja izrezanih svježih jagoda
- 170 gr krem sira na sobnoj temperaturi
- 3 kašike šećera
- 1 kašičica vanilije
- 1 kašičica kukuruznog škroba
- 84 gr šećera u prahu – 3/4 šolje
- 1½ – 2½ kašičice mlijeka ili vrhnja
-
Zagrijte pećnicu na 220 stepeni, obložite posudu za mafine papirnatim oblogama.
-
Da biste napravili preljev od mrvica, promiješajte brašno, šećer i so. Dodajte otopljeni maslac i umutite viljuškom dok ne nastanu grube mrvice. Ostavite sa strane.
-
U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i so i ostavite sa strane.
-
U srednjoj posudi umutite jaje i šećer dok se ne sjedine. Dodajte jogurt, ulje i ekstrakt vanilije (smjesa treba biti blijeda i žuta).
-
Stavite mokre sastojke u suhe sastojke i sve zajedno ručno promiješajte.
-
Na kraju gumenom lopaticom dodajte jagode narezane na kockice. Ostavite 2-3 kašike jagoda narezanih na kockice za prekrivanje mafina.
-
Pomiješajte omekšani krem sir, šećer, kukuruzni škrob i vaniliju samo da se sjedine.
-
Da biste sastavili mafine, dodajte 1 kašiku smjese za mafine u svaku korpicu u posudi. Kapnite 1 ne baš punu kašiku mješavine krem sira u središte svakog mafina. Nadjev od krem sira prekrijte smjesom za mafine, puneći svaku korpicu otprilike 2/3 do ¾.
-
Obilno prelijte svaki mafin preljevom od mrvica. Na vrh dodajte nekoliko komada jagoda i lagano pritisnite mrvice da se zalijepe za smjesu za mafine.
-
Stavite u zagrijanu pećnicu i smanjite temperaturu na 180 stepeni. Pecite 22-25 minuta ili dok vrhovi ne postanu zlatno smeđi i dok se sredina ne stegne.
-
Ohladite 5-10 minuta u posudi, a zatim mafine prebacite na rešetku da se potpuno ohlade.
-
U međuvremenu pripremite glazuru. Razmutite šećer u prahu s mlijekom ili vrhnjem. Započnite s 1 kašikom tekućine i postepeno dodajte još dok ne postigne željenu konzistenciju. Prelijte preko mafina i poslužite. Uživajte!