Mafini sa jagodama i krem sirom

  • on May 10, 2021
  • Likes!
Mafini sa jagodama i krem sirom
Vrijeme pripreme
10 mins
Vrijeme kuhanja
25 mins
Ukupno vrijeme
35 mins
 

Mafini sa jagodama i krem ​​sirom vlažna su i ukusna poslastica za doručak, a pršte jagodama u svakom pojedinom zalogaju.

Kategorije jela: Desert, Doručak
Tip kuhinje: Američka
Tagovi: desert recepti, dorucak recepti, mafini recepti, muffini recepti
Porcije: 9 – 10 mafina
Autor: admin
Sastojci
Preljev
  • 85 gr višenamjenskog brašna (2/3 šolje)
  • 65 gr svijetlo smeđeg šećera (1/3 šolje)
  • prstohvat soli
  • 1/4 šolje neslanog maslaca otopljenog – 56 gr
Mafini
  • 1 šolja višenamjenskog brašna
  • prstohvat soli
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1/4 šolje biljnog ulja – 60 ml
  • ½ šolje šećera
  • 1 veće jaje
  • ½ kašičica vanilije
  • ½ šolje grčkog jogurta
  • 1 i ½ šolja izrezanih svježih jagoda
Fil
  • 170 gr krem sira na sobnoj temperaturi
  • 3 kašike šećera
  • 1 kašičica vanilije
  • 1 kašičica kukuruznog škroba
Glazura
  • 84 gr šećera u prahu – 3/4 šolje
  • 1½ – 2½ kašičice mlijeka ili vrhnja
Instrukcije
  1. Zagrijte pećnicu na 220 stepeni, obložite posudu za mafine papirnatim oblogama.

Preljev
  1. Da biste napravili preljev od mrvica, promiješajte brašno, šećer i so. Dodajte otopljeni maslac i umutite viljuškom dok ne nastanu grube mrvice. Ostavite sa strane.

Mafini
  1. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i so i ostavite sa strane.

  2. U srednjoj posudi umutite jaje i šećer dok se ne sjedine. Dodajte jogurt, ulje i ekstrakt vanilije (smjesa treba biti blijeda i žuta).

  3. Stavite mokre sastojke u suhe sastojke i sve zajedno ručno promiješajte.

  4. Na kraju gumenom lopaticom dodajte jagode narezane na kockice. Ostavite 2-3 kašike jagoda narezanih na kockice za prekrivanje mafina.

Fil
  1. Pomiješajte omekšani krem ​​sir, šećer, kukuruzni škrob i vaniliju samo da se sjedine.

  2. Da biste sastavili mafine, dodajte 1 kašiku smjese za mafine u svaku korpicu u posudi. Kapnite 1 ne baš punu kašiku mješavine krem ​​sira u središte svakog mafina. Nadjev od krem ​​sira prekrijte smjesom za mafine, puneći svaku korpicu otprilike 2/3 do ¾.

  3. Obilno prelijte svaki mafin preljevom od mrvica. Na vrh dodajte nekoliko komada jagoda i lagano pritisnite mrvice da se zalijepe za smjesu za mafine.

  4. Stavite u zagrijanu pećnicu i smanjite temperaturu na 180 stepeni. Pecite 22-25 minuta ili dok vrhovi ne postanu zlatno smeđi i dok se sredina ne stegne.

  5. Ohladite 5-10 minuta u posudi, a zatim mafine prebacite na rešetku da se potpuno ohlade.

  6. U međuvremenu pripremite glazuru. Razmutite šećer u prahu s mlijekom ili vrhnjem. Započnite s 1 kašikom tekućine i postepeno dodajte još dok ne postigne željenu konzistenciju. Prelijte preko mafina i poslužite. Uživajte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..