Bacalhau je vrlo specifično jelo, sastoji se od sušenog bakalara sa soli, luka i krompira. Korijene vuče iz Portugala.
- 680 gr slanog bakalara
- ½ šolje + 1 kašičica maslinovog ulja
- 2 šolje tanko izrezanog žutog luka
- 1 kašika isjeckanog bijelog luka
- so
- biber
- 900 gr krompira izrezanog na kolutove skuhanog
- 4 skuhana jaja
- 8 crnih maslina
- 1 kašika isjeckanog peršuna
-
Potopite bakalar u hladnoj vodi 24 do 36 sati, povremeno mijenjajući vodu, ocijedite.
-
Bakalar oljuštite na sitne komade uklanjajući sve kosti. Ostavite sa strane. U veliku tavu na umjerenoj vatri, dodajte 1/4 šolje ulja (60 ml). Kad se ulje zagrijalo, dodajte luk i bijeli luk. Začinite biberom i soli. Pirjajte dok lagano ne porumene, oko 6 minuta.
-
Uključite pećnicu na 180 stepeni.
-
Podmažite tepsiju srednje veličine s 1 kašikom maslinovog ulja. Krompir začinite biberom i soli.
-
Polovicu krompira rasporedite po dnu pripremljene tepsije. Pospite polovicu slanog bakalara po krompiru. Preko slanog bakalara stavite polovicu smjese luka. Prelijte smjesu luka s još bakalara. Preko bakalara stavite još jedan sloj krompira. Prelijte cijelu posudu s preostalom 1/4 šolje ulja.
-
Stavite u pećnicu i pecite 30 do 40 minuta, ili dok ne porumeni. Stavite na pladanj za posluživanje. Ukrasite narezanim jajima, maslinama i peršunom. Uživajte!