Bacalhau – Slani bakalar, luk i krompir

  • on May 10, 2021
  • Likes!
Bacalhau – Slani bakalar, luk i krompir
Vrijeme pripreme
20 mins
Vrijeme kuhanja
45 mins
Odstajanje preko noći
1 d 12 hrs
Ukupno vrijeme
1 d 13 hrs 5 mins
 

Bacalhau je vrlo specifično jelo, sastoji se od sušenog bakalara sa soli, luka i krompira. Korijene vuče iz Portugala.

Kategorije jela: Ručak
Tip kuhinje: Portugalska kuhinja
Tagovi: bacalhau recepti, bakalar recepti, evropski recepti, internacionalni recepti, kuhinjica recepti, portugalska jela precepti, portugalski recepti, riba recepti, rucak recepti
Porcije: 4 – 6
Autor: admin
Sastojci
  • 680 gr slanog bakalara
  • ½ šolje + 1 kašičica maslinovog ulja
  • 2 šolje tanko izrezanog žutog luka
  • 1 kašika isjeckanog bijelog luka
  • so
  • biber
  • 900 gr krompira izrezanog na kolutove skuhanog
  • 4 skuhana jaja
  • 8 crnih maslina
  • 1 kašika isjeckanog peršuna
Instrukcije
  1. Potopite bakalar u hladnoj vodi 24 do 36 sati, povremeno mijenjajući vodu, ocijedite.

  2. Bakalar oljuštite na sitne komade uklanjajući sve kosti. Ostavite sa strane. U veliku tavu na umjerenoj vatri, dodajte 1/4 šolje ulja (60 ml). Kad se ulje zagrijalo, dodajte luk i bijeli luk. Začinite biberom i soli. Pirjajte dok lagano ne porumene, oko 6 minuta.

  3. Uključite pećnicu na 180 stepeni.

  4. Podmažite tepsiju srednje veličine s 1 kašikom maslinovog ulja. Krompir začinite biberom i soli.

  5. Polovicu krompira rasporedite po dnu pripremljene tepsije. Pospite polovicu slanog bakalara po krompiru. Preko slanog bakalara stavite polovicu smjese luka. Prelijte smjesu luka s još bakalara. Preko bakalara stavite još jedan sloj krompira. Prelijte cijelu posudu s preostalom 1/4 šolje ulja.

  6. Stavite u pećnicu i pecite 30 do 40 minuta, ili dok ne porumeni. Stavite na pladanj za posluživanje. Ukrasite narezanim jajima, maslinama i peršunom. Uživajte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..