Ova pečena tikva punjena je svim vašim omiljenim favoritima – kobasicama, jabukama, brusnicama, lukom, celerom i slanim biljem. Nadjev je prepun slanih/slatkih okusa i savršen dodatak blagdanskom okupljanju ili bilo kojem obroku! Paleo, bez glutena, u skladu s Whole30.
- 2 srednje žir tikve (acorn)
- 1 kašičica organskog kokosovog ulja ili ghee + morske soli
- 1 kašika organskog kokosovog ulja ili ghee
- 450 gr kobasice bez dodataka šećera
- 1 mali luk isjeckan
- 2 štapa celera isjeckana
- 2 čehne bijelog luka sitno isjeckane
- 1 mala jabuka isjeckana
- 1 kašika svježih listova kadulje mljevenih
- 1 kašika svježih listova ruzmarina mljevenih
- 1 kašika svježih listova timijana mljevenih
- 1/3 šolje sušenih brusnica
- 1/3 šolja sirovih oraha pekan nasjeckanih prepečenih prije dodavanja
- morska so
- biber
- malo svježeg peršuna
-
Zagrijte pećnicu na 220 stepeni i obložite veliki lim/pleh za pečenje folijom ili pergament papirom.
-
Prerežite svaku tikvu uzdužno, kašikom izdubite sjeme, ostavljajući u sredini "zdjelu".
-
Premažite vrh svake polovice tikve otopljenim kokosovim uljem (ili gheeom) i lagano pospite morskom soli, a zatim stavite licem prema dole na pripremljeni lim za pečenje i pecite 25-30 minuta, ili dok vrh tikvice ne postane mekan kad pritisnete na njega.
-
Vrijeme pečenja ovisit će o veličini vaše tikve. Možete je izvaditi, provjeriti da li je gotovo (trebale bi biti dovoljno mekane za jelo) i po potrebi vratiti u pećnicu na još nekoliko minuta.
-
Dok se tikva peče, pripremite nadjev. Zagrijte veliku tavu na srednje jakoj vatri i dodajte kašiku kokosovog ulja ili ghee-a da se otopi. Dodajte kobasice, razbijući grudice drvenom kašikom da postanu ravnomjerno smeđe. Kad porumene, maknite s vatre i premjestite na tanjir, ostavljajući masnoću u tavi.
-
Vratite tavu na srednje jaku vatru i dodajte luk i celer, miješajući dok kuhate da omekša, oko 3 minute. Dodajte bijeli luk i kuhajte još minutu miješajući da izbjegnete da postanu smeđi.
-
Dodajte jabuke narezane na kockice, svježe začinsko bilje i so i biber po ukusu, promiješajte da se sjedini. Kuhajte još 1-2 minute da jabuke omekšaju.
-
Zatim dodajte brusnicu, orahe i kobasicu nazadu tavu, smanjite temperaturu na srednju i nastavite kuhati još 2 minute da se okusi spoje.
-
Kad je tikva spremna za punjenje, rasporedite 4 polovice tikve licem prema gore na lim za pečenje. Smjesu za nadjev stavite u svaku tikvu, dodajući smjese koliko želite. Možda vam ostane viška nadjeva, ovisno o tome koliko su vam tikve velike i koliko ih napunite.
-
Nakon što se napune, stavite lim za pečenje ispod u pećnicu i pecite dok vrhovi nadjeva i tikvice ne porumene, oko 5 minuta. Ukrasite svježim mljevenim peršunom, poslužite i uživajte!
Pozdrav, gdje ima za kupiti žir tikva? Hvala
Pozdrav,ima u Sarajevu u Mercatoru ili na pijacama.