Punjena žir tikva

  • on May 8, 2021
  • Likes!
Punjena žir tikva
Vrijeme pripreme
10 mins
Vrijeme kuhanja
50 mins
Ukupno vrijeme
1 hr
 

Ova pečena tikva punjena je svim vašim omiljenim favoritima – kobasicama, jabukama, brusnicama, lukom, celerom i slanim biljem. Nadjev je prepun slanih/slatkih okusa i savršen dodatak blagdanskom okupljanju ili bilo kojem obroku! Paleo, bez glutena, u skladu s Whole30.

Kategorije jela: Ručak, Večera
Tip kuhinje: Internacionalna
Diet: GlutenFreeDiet
Tagovi: acorn tikva recepti, glutenfree recepti, kuhinjica recepti, paleo recepti, punjena tikva recepti, rucak recepti, tikva recepti, vecera recepti, whole30 recepti, zir tikva recepti
Porcije: 6
Kalorije: 365 kcal
Autor: admin
Sastojci
  • 2 srednje žir tikve (acorn)
  • 1 kašičica organskog kokosovog ulja ili ghee + morske soli
  • 1 kašika organskog kokosovog ulja ili ghee
  • 450 gr kobasice bez dodataka šećera
  • 1 mali luk isjeckan
  • 2 štapa celera isjeckana
  • 2 čehne bijelog luka sitno isjeckane
  • 1 mala jabuka isjeckana
  • 1 kašika svježih listova kadulje mljevenih
  • 1 kašika svježih listova ruzmarina mljevenih
  • 1 kašika svježih listova timijana mljevenih
  • 1/3 šolje sušenih brusnica
  • 1/3 šolja sirovih oraha pekan nasjeckanih prepečenih prije dodavanja
  • morska so
  • biber
  • malo svježeg peršuna
Instrukcije
  1. Zagrijte pećnicu na 220 stepeni i obložite veliki lim/pleh za pečenje folijom ili pergament papirom.

  2. Prerežite svaku tikvu uzdužno, kašikom izdubite sjeme, ostavljajući u sredini "zdjelu".

  3. Premažite vrh svake polovice tikve otopljenim kokosovim uljem (ili gheeom) i lagano pospite morskom soli, a zatim stavite licem prema dole na pripremljeni lim za pečenje i pecite 25-30 minuta, ili dok vrh tikvice ne postane mekan kad pritisnete na njega.

  4. Vrijeme pečenja ovisit će o veličini vaše tikve. Možete je izvaditi, provjeriti da li je gotovo (trebale bi biti dovoljno mekane za jelo) i po potrebi vratiti u pećnicu na još nekoliko minuta.

  5. Dok se tikva peče, pripremite nadjev. Zagrijte veliku tavu na srednje jakoj vatri i dodajte kašiku kokosovog ulja ili ghee-a da se otopi. Dodajte kobasice, razbijući grudice drvenom kašikom da postanu ravnomjerno smeđe. Kad porumene, maknite s vatre i premjestite na tanjir, ostavljajući masnoću u tavi.

  6. Vratite tavu na srednje jaku vatru i dodajte luk i celer, miješajući dok kuhate da omekša, oko 3 minute. Dodajte bijeli luk i kuhajte još minutu miješajući da izbjegnete da postanu smeđi.

  7. Dodajte jabuke narezane na kockice, svježe začinsko bilje i so i biber po ukusu, promiješajte da se sjedini. Kuhajte još 1-2 minute da jabuke omekšaju.

  8. Zatim dodajte brusnicu, orahe i kobasicu nazadu tavu, smanjite temperaturu na srednju i nastavite kuhati još 2 minute da se okusi spoje.

  9. Kad je tikva spremna za punjenje, rasporedite 4 polovice tikve licem prema gore na lim za pečenje. Smjesu za nadjev stavite u svaku tikvu, dodajući smjese koliko želite. Možda vam ostane viška nadjeva, ovisno o tome koliko su vam tikve velike i koliko ih napunite.

  10. Nakon što se napune, stavite lim za pečenje ispod u pećnicu i pecite dok vrhovi nadjeva i tikvice ne porumene, oko 5 minuta. Ukrasite svježim mljevenim peršunom, poslužite i uživajte!

Komentari

  • Pozdrav, gdje ima za kupiti žir tikva? Hvala

    Mihaela September 4, 2021 11:27 pm Reply
    • Pozdrav,ima u Sarajevu u Mercatoru ili na pijacama.

      admin October 6, 2021 4:22 pm Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..