Kandirani bademi

  • on May 8, 2021
  • Likes!
Kandirani bademi
Vrijeme pripreme
10 mins
Vrijeme kuhanja
1 hr
Ukupno vrijeme
1 hr 10 mins
 

Kandirani bademi savršena su poslastica koju ćete za praznike podijeliti s prijateljima i susjedima! Lako ih je napraviti kod kuće i svaki put ispadnu savršeno ukusni.

Kategorije jela: Užina
Tip kuhinje: Internacionalna
Tagovi: badem recepti, bademi recepti, glazirani bademi recepti, kandirani bademi recepti, kuhinjica recepti, orasasti plodovi recepti, uzina recepti
Porcije: 20
Autor: admin
Sastojci
  • 1 veliko bjelance
  • 1 kašika ekstrakta od vanilije
  • 4 šolje badema
  • ½ šolje svijetlo smeđeg šećera
  • ½ šolje šećera
  • 2 kašičice cimeta
  • 1 kašičica nezaslađenog kakaa u prahu
  • ½ kašičice morske soli ili više
Instrukcije
  1. Uključite pećnicu na 120 stepeni i obložite lim/pleh za pečenje.

  2. Umutite bjelance i ekstrakt vanilije u velikoj zdjeli, a zatim dodajte bademe i promiješajte dobro.

  3. Pomiješajte oba šećera, cimet, kakao u prahu i so u maloj zdjelici. Pospite po bademima i dobro promiješajte.

  4. Na pripremljeni lim/pleh za pečenje rasporedite bademe i pecite u vrućoj pećnici 45 minuta, pažljivo miješajući jednom u 10-15 minuta. Povećajte temperaturu pećnice na 180 stepeni i dovršite pečenje badema 10-15 minuta (pažljivo ih promiješajte, nemojte ih prepeći ili mogu izgorjeti!).

  5. Pustite da se bademi ohlade na limu za pečenje. Čuvati u hermetički zatvorenoj posudi do 5 dana.

Bilješke o receptu

Orašasti plodovi: Možete koristiti i prepolovljene bademe. Recept takođe djeluje s miješanim orasima, indijskim oraščićima, pekanima … 

Bjelance: Ovo je definitivno potrebno kako bi se šećerna prevlaka zalijepila za orašaste plodove.

Kakao u prahu: Možete izostaviti ako ga nemate pri ruci, pomaže samo u boji kandiranih badema.

Vanilija: Ako pri ruci nemate ekstrakta vanilije, upotrijebite istu količinu vode. Neće dodati okus, ali trebate ovaj dodir tekućine kako bi se šećer otopio.

Obavezno ravnomjerno premažite bademe bjelancem, a zatim smjesom šećera. Tako ćete dobiti ravnomjernu glazuru na svim bademima.

Pažljivo miješajte bademe tokom pečenja, tada je pećnica na nižoj temperaturi, ali je još uvijek vruća. Koristite rukavice za pećnicu i budite oprezni ako u blizini imate malu djecu ili kućne ljubimce.

Pažljivo pazite na bademe tokom zadnjih 10 minuta pečenja, nakon što ste povećali temperaturu pećnice. 

Pustite da se bademi potpuno ohlade prije nego što ih spakirate kako bi zadržali hrskavost.

Ohlađene orahe držite u hermetički zatvorenoj posudi ili posudi na sobnoj temperaturi. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..