Jednostavna kremasta, hrskava i svježa salata od avokada i krastavica koju je jako brzo i jednostavno napraviti!
- 1 veliki avokado – veoma zreo
- 1-3 kašike svježe iscijeđenog soka od limuna
- 2 kašike vode
- 2 kašike maslinovog ulja extra djevičanskog
- 1 mala čehna bijelog luka
- 1 kašičica srirača umaka ili nekog drugog čili umaka
- 2 kašičice bijelog vinskog sirćeta
- so
- biber
- 1 srednja krastavica
- 1 veliki avokado
- 1 velika šaka svježeg vlasca
-
Zreli avokado prepolovite i izvadite košpicu. Stavite u procesor za hranu ili blender.
-
Dodajte 1 kašiku limunovog soka, vodu, maslinovo ulje, bijeli luk, sriračuu i sirće. Izmiksajte dok ne postane glatko. Ako ne želite ulje nikako da koristite, onda samo stavite više vode.
-
Dodajte još limuna po ukusu, a takođe so i biber po ukusu. Budite izdašni sa začinima i miješajte i okusite između svakog dodavanja.
-
Krastavicu narežite na komade onako kako vi volite.
-
Izrežite avokado na pola i izvadite košpicu. Pažljivo ga izdubite, a zatim avokado narežite na komadiće veličine zalogaja.
-
Nasjeckajte vlasac ili ga izrežite kuhinjskim makazama na sitne komade.
-
Stavite krastavicu, avokado i vlasac u posudu za posluživanje, kašikom prelijte preljev i sve zajedno lagano promiješajte. Uživajte!
Ovaj recept najbolje je poslužiti svjež i na dan kada je napravljen.