Ove jednostavne pirjane šparoge lijepo se kombiniraju sa čeri paradajzom. Malo vrhnja i parmezana zaokružuju sve.
- 6-8 šolja vode
- ½ kašičice soli
- 1 svežanj šparoga (oko 450 gr)
- 450 gr čeri paradajza
- 1 kašika putera
- 1 kašika maslinovog ulja
- 2 čehne bijelog luka isjeckane
- so
- biber
- 2 kašike vrhnja
- 1/3 šolje parmezana
-
Operite šparoge i otrgnite drvenaste krajeve.
-
U velikoj šerpi zakuhajte 6-8 šolja vode na jakoj vatri. Dodajte pola kašičice soli. Kad voda proključa, dodajte šparoge i postavite mjerač vremena na jednu minutu (nemojte smanjiti vatru). Samo minutu, ne pretjerujte! To možete učiniti u 2 serije ako je vaša šerpa mala.
-
Koristite šupljikavu kašiku za prebacivanje šparoga u cjedilo ili zdjelu. Šparoge odmah stavite pod hladnu vodu najmanje 10-15 sekundi. Ostavite sa strane.
-
Prepolovite pola čeri paradajza na pola. (Neke ostaviti čitave.)
-
U velikoj tavi zagrijte puter i maslinovo ulje, na srednje jakoj vatri. Dodajte bijeli luk kad se ulje zagrijalo. Pirjajte 1 minutu, a zatim dodajte sav paradajz, i cijele i izrezane.
-
Pržite paradajz oko 6 minuta, povremeno miješajući, dok neki od njih ne puknu. Uključite vatru na srednje jaku. Dodajte blanširane šparoge i nastavite kuhati još 5-8 minuta, ili dok šparoge ne budu svježe nježne koliko želite. (Probajte!)
-
Začinite sa biberom i soli.
-
Maknite s vatre i dodajte 2 kašike vrhnja i malo ribanog parmezana. Jedite vruće! Uživajte!