Pržene šparoge sa paradajzom

  • on May 7, 2021
  • Likes!
Pržene šparoge sa paradajzom
Vrijeme pripreme
5 mins
Vrijeme kuhanja
10 mins
Ukupno vrijeme
15 mins
 

Ove jednostavne pirjane šparoge lijepo se kombiniraju sa čeri paradajzom. Malo vrhnja i parmezana zaokružuju sve.

Kategorije jela: Povrće, Prilog, Užina
Tip kuhinje: Internacionalna
Tagovi: kuhinjica recepti, pecene sparoge recepti, sparoge recepti, zdravi recepti
Porcije: 4 – 6
Autor: admin
Sastojci
  • 6-8 šolja vode
  • ½ kašičice soli
  • 1 svežanj šparoga (oko 450 gr)
  • 450 gr čeri paradajza
  • 1 kašika putera
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 2 čehne bijelog luka isjeckane
  • so
  • biber
  • 2 kašike vrhnja
  • 1/3 šolje parmezana
Instrukcije
  1. Operite šparoge i otrgnite drvenaste krajeve.

  2. U velikoj šerpi zakuhajte 6-8 šolja vode na jakoj vatri. Dodajte pola kašičice soli. Kad voda proključa, dodajte šparoge i postavite mjerač vremena na jednu minutu (nemojte smanjiti vatru). Samo minutu, ne pretjerujte! To možete učiniti u 2 serije ako je vaša šerpa mala.

  3. Koristite šupljikavu kašiku za prebacivanje šparoga u cjedilo ili zdjelu. Šparoge odmah stavite pod hladnu vodu najmanje 10-15 sekundi. Ostavite sa strane.

  4. Prepolovite pola čeri paradajza na pola. (Neke ostaviti čitave.)

  5. U velikoj tavi zagrijte puter i maslinovo ulje, na srednje jakoj vatri. Dodajte bijeli luk kad se ulje zagrijalo. Pirjajte 1 minutu, a zatim dodajte sav paradajz, i cijele i izrezane.

  6. Pržite paradajz oko 6 minuta, povremeno miješajući, dok neki od njih ne puknu. Uključite vatru na srednje jaku. Dodajte blanširane šparoge i nastavite kuhati još 5-8 minuta, ili dok šparoge ne budu svježe nježne koliko želite. (Probajte!)

  7. Začinite sa biberom i soli.

  8. Maknite s vatre i dodajte 2 kašike vrhnja i malo ribanog parmezana. Jedite vruće! Uživajte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..