Hrskava jabuka u čaši

  • on May 7, 2021
  • Likes!
Hrskava jabuka u čaši
Vrijeme pripreme
15 mins
Vrijeme kuhanja
35 mins
Ukupno vrijeme
50 mins
 

Tanko narezane Granny Smith jabuke pečene s glazurom od cimeta i preljevom od zobenih pahuljica čine najbolji desert od jabuka!

Kategorije jela: Desert
Tip kuhinje: Američka
Tagovi: desert od jabuka recepti, desert recepti, dessert recepti, dezert od jabuke recepti, dezert recepti, jabuke recepti, kolac od jabuka recepti, kolaci recepti
Porcije: 6
Kalorije: 382 kcal
Autor: admin
Sastojci
Preljev od mrvica
  • ½ šolje višenamjenskog brašna
  • ½ šolje zobenih žitarica
  • ½ šolje svijetlo smeđeg šećera
  • ½ kašičice praška za pecivo
  • prstohvat cimeta
  • prstohvat soli
  • 1/3 šolje neslanog maslaca izrezanog na kockice (76 gr)
Fil
  • 3-4 velike Granny Smith jabuke oguljene i tanko izrezane
  • 3 kašike maslaca otopljenog
  • 2 kašike višenamjenskog brašna
  • 1 kašika soka od limuna
  • 3 kašike mlijeka
  • ½ kašičice ekstrakta od vanilije
  • 1/4 šolje svijetlo smeđeg šećera (50 gr)
  • ½ kašičice cimeta
  • prstohvat soli
Za serviranje – opcionalno
  • sladoled od vanilije
  • umak od karamele
Instrukcije
  1. Uključite pećnicu na 190 stepeni.

Preljev
  1. U zdjeli srednje veličine stavite sastojke za preljev i promiješajte ih viljuškom ili mješalicom za tijesto dok ne nalikuje smjesi malih mrvica. Stavite u frižider dok pripremate fil od jabuka.

Fil
  1. U maloj zdjeli pomiješajte rastopljeni maslac i brašno dok se dobro ne sjedine. Dodajte limunov sok, mlijeko i vaniliju i dobro promiješajte. Umiješajte smeđi šećer, cimet i so.

  2. Smjesu sa maslacom, brašnom i ostalim prelijte preko jabuka i promiješajte kako bi jabuke upile. Dobijenu smjesu ulijte u posudu za pečenje veličine otprilike 20 x 20 x 5 cm i rasporedite u ravnomjeran sloj. Po jabukama ravnomjerno pospite preljev od mrvica.

  3. Pecite 30-35 minuta ili dok kolač ne poprimi zlatno smeđu boju po vrhu. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi najmanje 10 minuta prije posluživanja.

  4. Dobijeni desert kašikom izvadite u čaše ili u tanjire. Servirajte uz sladoled od vanilije ili umak od karamele. Uživajte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..