Tanko narezane Granny Smith jabuke pečene s glazurom od cimeta i preljevom od zobenih pahuljica čine najbolji desert od jabuka!
- ½ šolje višenamjenskog brašna
- ½ šolje zobenih žitarica
- ½ šolje svijetlo smeđeg šećera
- ½ kašičice praška za pecivo
- prstohvat cimeta
- prstohvat soli
- 1/3 šolje neslanog maslaca izrezanog na kockice (76 gr)
- 3-4 velike Granny Smith jabuke oguljene i tanko izrezane
- 3 kašike maslaca otopljenog
- 2 kašike višenamjenskog brašna
- 1 kašika soka od limuna
- 3 kašike mlijeka
- ½ kašičice ekstrakta od vanilije
- 1/4 šolje svijetlo smeđeg šećera (50 gr)
- ½ kašičice cimeta
- prstohvat soli
- sladoled od vanilije
- umak od karamele
-
Uključite pećnicu na 190 stepeni.
-
U zdjeli srednje veličine stavite sastojke za preljev i promiješajte ih viljuškom ili mješalicom za tijesto dok ne nalikuje smjesi malih mrvica. Stavite u frižider dok pripremate fil od jabuka.
-
U maloj zdjeli pomiješajte rastopljeni maslac i brašno dok se dobro ne sjedine. Dodajte limunov sok, mlijeko i vaniliju i dobro promiješajte. Umiješajte smeđi šećer, cimet i so.
-
Smjesu sa maslacom, brašnom i ostalim prelijte preko jabuka i promiješajte kako bi jabuke upile. Dobijenu smjesu ulijte u posudu za pečenje veličine otprilike 20 x 20 x 5 cm i rasporedite u ravnomjeran sloj. Po jabukama ravnomjerno pospite preljev od mrvica.
-
Pecite 30-35 minuta ili dok kolač ne poprimi zlatno smeđu boju po vrhu. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi najmanje 10 minuta prije posluživanja.
-
Dobijeni desert kašikom izvadite u čaše ili u tanjire. Servirajte uz sladoled od vanilije ili umak od karamele. Uživajte!