Ova salata od sirka, slatkog krompira i fete savršena je za skromne radne dane i praznična jela.
- 1 i po šolja sirka nekuhanog
- 3 šolje vode
- 1 i po šolja povrtnog temeljca sa malo natrija
- 2 i po šolje slatkog krompira oguljenog i izrezanog na kockice
- 1 i po kašika maslinovog ulja
- morska so
- biber
- 1/3 šolje sušenih brusnica (43.3 gr)
- 1/3 šolje oraha prepolovljenih ili usitnjenih (33.4 gr)
- 1/4 šolje sjemenki od tikve (29.8 gr)
- 1/2 šolje izdrobljene fete
-
Pomiješajte vodu i povrtni temeljac u šerpi i kuhajte na jakoj vatri. Dodajte sirak i promiješajte. Smanjite vatru na lagano kuhanje, a zatim poklopite i kuhajte 40-45 minuta ili dok se sva tekućina ne upije.
-
Dok se sirak kuha, zagrijte pećnicu na 190 stepeni. Slatki krompir operite i ogulite, a zatim nasjeckajte na kockice. U velikoj zdjeli pomiješajte slatki krompir s maslinovim uljem, biberom i soli i lagano pomiješajte da se sjedini. Ravnomjerno rasporedite u jednom sloju na lim/pleh/tepsiju za pečenje. Pecite 15-20 minuta ili dok rubovi ne počnu biti lagano smeđe boje. Izvadite iz pećnice i ostavite da se malo ohladi.
-
U zasebnu zdjelu dodajte kuhani sirak, slatki krompir, suhu brusnicu, orahe, sjemenke tikve i fetu. Lagano pomiješajte dok se ne sjedine. Poslužite toplo ili čuvajte u frižideru 3-4 dana.
Pazite da slatki krompir ne prekuhate. Ako su premekani, puknut će prilikom miješanja s drugim sastojcima.
Za sirak koristiti omjer tekućine 3: 1 prema nekuhanom sirku. Zamijenite prema potrebi (više vode, više temeljca, itd.)