Pita od špinata, gljiva i feta sira
Vrijeme pripreme
15 mins
Vrijeme kuhanja
45 mins
Ukupno vrijeme
1 hr
Ovu pita od špinata lako je napraviti i veoma je ukusna! Svidjet će vam se kombinacija špinata, luka, gljiva te sireva čedar i feta.
Kategorije jela:
Doručak
Tip kuhinje:
Internacionalna
Tagovi:
dorucak recepti, pita dorucak recepti, pita od spinata recepti, pita recepti, spanac recepti, zdravi dorucak recepti, zdravi recepti
Porcije: 8
Kalorije: 272 kcal
Sastojci
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 mali slatki luk isjeckan
- 113 gr gljiva izrezanih
- 2 čehne bijelog luka sitno isjeckane
- 280 gr izrezanog zamrznutog špinata odmrznutog i iscijeđenog
- 170 gr izdrobljenog feta sira
- 226 gr naerendanog čedar sira
- 5 velikih jaja
- pola šolje mlijeka
- prstohvat soli ili više
- prstohvat bibera
Instrukcije
-
Zagrijte pećnicu na 180 stepeni i lagano podmažite posudu za pitu malo dublju.
-
Zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i gljive i pržite dok ne omekšaju, otprilike 5 do 7 minuta. Dodajte bijeli luk i pržite još minutu. Dodajte špinat, fetu i sir čedar. Dobijenu smjesu prebacite u pripremljenu posudu za pitu.
-
U posudi/zdjeli umutite jaja, mlijeko, so i biber. Smjesu sa špinatom prelijte smjesom sa umućenim jajima i mlijekom.
-
Pecite u zagrijanoj pećnici 40 do 45 minuta, dok se jaja ne stisnu. Ostavite da se ohladi 10 minuta prije rezanja i posluživanja. Uživajte!