Pekinška patka jedno je od najpoznatijih i najpopularnijih kineskih jela. Tradicionalna metoda je velika i mukotrpna, koja zahtijeva tri dana intenzivne pripreme.
- 3 kašike blagog meda, poput djeteline, bagrema ili cvijeta narandže
- 2 kašike soja sosa sa malo natrija
- 1 kašičica svijetlog smeđeg šećera
- 1 kašičica kineske mješavine začina
- 2 – 2.5 kg patke
- 3 kašičice košer soli
- pola kašičice crnog bibera
- 500 ml limenke piva ili druge aluminijske limenke, ispraznjene i do pola napunjena vodom
- pola šolje hoisin sosa
- 1 kašičica susamovog ulja
- 8 kineskih tortilja ili običnih od brašna
- 4 mlada luka isjeckana
- 2 krastavice izrezane na tanke dijelove uzdužno
-
Pomiješajte med, soja sos, smeđi šećer i pola kašičice kineskih začina. Miješajte na laganoj vatri dok se šećer ne otopi, oko 3 minute.
-
U velikom loncu prokuhajte 4 litre vode. U međuvremenu uklonite trbuh i vrat iz šupljine patke i bacite (ili ostavite za drugu upotrebu). Odrežite višak masnoće iz šupljine i vrata, a zatim odrežite rep.
-
Prstima pažljivo odvojite kožu od mesa prsa kroz dno prsa i prstima prema gore odvojite kožu od mesa (pazite da ne pokidate kožu). Zatim odvojite kožu od kralježnice kroz vrat i radeći prema dole dok ne dođete do nogu. (Makaze su korisne, ali pripazite da ne probadate kožu.) Prebacite patku na rešetku postavljenu u sudoperu.
-
Kutlačom ili čašom ravnomjerno prelijte polovicu kipuće vode na vrh patke. Preokrenite patku i prelijte preostalu vodu ravnomjerno po drugoj strani. Nagnite patku da ispustite svu vodu iz šupljine, a zatim je osušite papirnatim ručnicima.
-
U maloj zdjeli pomiješajte preostalu kašičicu kineskih začina s 1 kašičicom soli, crnim biberom i 1 kašikom glazure. Utrljajte smjesu unutar šupljine. Stavite patku okomito umetanjem limenke piva u šupljinu i stavite je u posudu za pečenje ili na obloženi lim za pečenje.
-
Kuhinjskom četkicom premažite preostalu glazuru po cijeloj patki i ravnomjerno pospite preostale 2 kašičice soli. Stavite patku nepokrivenu u frižider, dok se koža ne osjeti suhom i kožnom, oko 24 sata.
-
Zagrijte pećnicu na 230 stupeni s rešetkom u donjoj trećini pećnice. Izvadite patku iz frižidera i dodajte 1 1/2 šolje vode u posudu. Vrhove krila i vrhove bataka omotajte folijom da spriječite gorenje, a zatim patku omotajte folijom. Pecite 15 minuta. Smanjite temperaturu na 180 stepeni i pecite sve dok koža ne postane mahagonijasta, otprilike 1 sat do 1 sat i 15 minuta više, dodajući još vode u posudu ako je to potrebno.
-
Ostavite patku na limenci i prebacite je okomito na dasku za rezanje i pustite da se odmori 15 minuta. Izrežite hrskavu kožu s leđa i nogu patke i narežite na trake.
-
Pažljivo izvadite patku od limenke piva i vratite je na dasku za rezanje. Otkinite prsa i noge, tanko narežite prsa i narežite tamno meso.
-
Pažljivo procijedite sokove iz posude u malu posudu i izlijte svu masnoću. U drugoj maloj zdjeli umutite hoisin sos, susamovo ulje i do 1/4 šolje sokova iz posude kako biste oblikovali umak.
-
Za posluživanje na svaku tortilju rasporedite 1 kašiku pripremljenog umaka. Na vrh stavite malo mladog luka, krastavaca, pačjeg mesa i hrskave kože. Smotajte i uživajte.
Glazuru možete napraviti dan unaprijed i čuvati na sobnoj temperaturi.