Marokanska supa

  • on April 29, 2021
  • Likes!
Marokanska supa
Vrijeme pripreme
10 mins
Vrijeme kuhanja
50 mins
Ukupno vrijeme
1 hr
 

Marokanska supa – Hariri je klasična marokanska komforna supa napravljena od paradajza, leće, slanutka, svježeg bilja, sušenih začina i mesa, što je čini zasitnim i zadovoljavajućim jelom. Iako se služi tokom cijele godine, posebno je popularna za prekidanje posta tokom Ramazana. Može se ponuditi kao predjelo ili glavno, ovisno o veličini posluživanja, a obično se služi s kriškama limuna (ili limunovim sokom), hrskavim hljebom, smokvama i pecivom.

Kategorije jela: Supe, Večera
Tip kuhinje: Marokanska kuhinja
Diet: VegetarianDiet
Tagovi: africka jela recepti, arapska jela recepti, hariri juha recepti, hariri supa recepti, iftar recepti, juha recepti, marokanska jela recepti, marokanska supa recepti, ramazanska jela recepti, supa recepti, vecera recepti, vegetarijanska jela, vegetarijanska juha recepti, vegetarijanska supa recepti, vegetarijanski recepti
Porcije: 8
Autor: admin
Sastojci
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 2 luka isjeckana
  • 1 konzerva čitavog paradajza (oko 790 gr)
  • prstohvat cimeta
  • prstohvat kurkume
  • prstohvat đumbira
  • ½ – 1 kašičica zdrobljenog šafrana
  • 20 svježih grančica korijandera
  • 10 svježih grančica peršuna ravnog lista
  • so
  • biber
  • 1 šolja narandžaste leće isprane
  • 8 šolja vode
  • 1 konzerva slanutka u konzervi sa tečnošću (425 gr)
  • 1 konzerva fava graha sa tečnošću (425 gr)
  • pola šolje sušenhi tankih rezanaca od jaja
  • 1 jaje umućeno
  • isjeckani korijander
  • limun isjeckan na četvrt
Instrukcije
  1. Zagrijte ulje u šerpu na srednje jakoj vatri.

  2. Stavite luk i pirjajte dok ne omekša. (Luk miješajte dok ga pirjate da ne zagori.)

  3. Stavite paradajz iz konzerve u blender i napravite pire od njega. Dodajte đumbir, cimet, kurkumu, šafran, korijander, peršun, biber i so i blendajte dok ne postane prilično glatko. Ovu smjesu dodajte kuhanom luku i promiješajte. Smjesu zakuhajte, a zatim dodajte leću i vodu.

  4. Pokrijte šerpu i smanjite vatru na najnižu. Pirjajte supu dok leća ne omekša. To bi trebalo trajati između 30 i 35 minuta. Kad leća omekša, dodajte u posudu slanutak iz konzerve i fava grah.

  5. Vratite supu na lagano kuhanje. Dodajte tjesteninu i kuhajte dok tjestenina ne omekša. To će trajati oko 6 do 8 minuta. Umutite jaje i polako ga dodajte u vruću supu.

  6. Poslužite ukrašeno sjeckanim korijanderom i limunom izrezanim na četvrt. Uživajte!

Bilješke o receptu

Ova supa je vrlo gusta. Razrijedite je po želji s dodatkom vode ili temeljca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..