Marokanska supa – Hariri je klasična marokanska komforna supa napravljena od paradajza, leće, slanutka, svježeg bilja, sušenih začina i mesa, što je čini zasitnim i zadovoljavajućim jelom. Iako se služi tokom cijele godine, posebno je popularna za prekidanje posta tokom Ramazana. Može se ponuditi kao predjelo ili glavno, ovisno o veličini posluživanja, a obično se služi s kriškama limuna (ili limunovim sokom), hrskavim hljebom, smokvama i pecivom.
- 2 kašike maslinovog ulja
- 2 luka isjeckana
- 1 konzerva čitavog paradajza (oko 790 gr)
- prstohvat cimeta
- prstohvat kurkume
- prstohvat đumbira
- ½ – 1 kašičica zdrobljenog šafrana
- 20 svježih grančica korijandera
- 10 svježih grančica peršuna ravnog lista
- so
- biber
- 1 šolja narandžaste leće isprane
- 8 šolja vode
- 1 konzerva slanutka u konzervi sa tečnošću (425 gr)
- 1 konzerva fava graha sa tečnošću (425 gr)
- pola šolje sušenhi tankih rezanaca od jaja
- 1 jaje umućeno
- isjeckani korijander
- limun isjeckan na četvrt
-
Zagrijte ulje u šerpu na srednje jakoj vatri.
-
Stavite luk i pirjajte dok ne omekša. (Luk miješajte dok ga pirjate da ne zagori.)
-
Stavite paradajz iz konzerve u blender i napravite pire od njega. Dodajte đumbir, cimet, kurkumu, šafran, korijander, peršun, biber i so i blendajte dok ne postane prilično glatko. Ovu smjesu dodajte kuhanom luku i promiješajte. Smjesu zakuhajte, a zatim dodajte leću i vodu.
-
Pokrijte šerpu i smanjite vatru na najnižu. Pirjajte supu dok leća ne omekša. To bi trebalo trajati između 30 i 35 minuta. Kad leća omekša, dodajte u posudu slanutak iz konzerve i fava grah.
-
Vratite supu na lagano kuhanje. Dodajte tjesteninu i kuhajte dok tjestenina ne omekša. To će trajati oko 6 do 8 minuta. Umutite jaje i polako ga dodajte u vruću supu.
-
Poslužite ukrašeno sjeckanim korijanderom i limunom izrezanim na četvrt. Uživajte!
Ova supa je vrlo gusta. Razrijedite je po želji s dodatkom vode ili temeljca.