Cezar salata

  • on April 28, 2021
  • Likes!
Cezar salata
Vrijeme pripreme
20 mins
Vrijeme kuhanja
15 mins
Ukupno vrijeme
35 mins
 

Ovaj recept za Cezar salatu sa prepečenim kockicama hljeba od bijelog luka i kremastim Cezar prelivom (sa inćunima ili bez njega) će vas oduševiti.

Kategorije jela: Salata, Večera
Tip kuhinje: Meksička
Tagovi: cezar salata recepti, meksicka jela recepti, salata recepti, uzina recepti
Porcije: 10
Kalorije: 385 kcal
Autor: admin
Sastojci
Dresing
  • 1 šolja majoneze
  • 1 šolja pavlake
  • 1/4 šolje crvenog vinskog sirćeta
  • 1 i po kašičica worcester umaka
  • 1 kašičica izgnječenih inćuna (ili pasta od inćuna)
  • 1 čehna bijelog luka
  • 1/4 kašike parmezana
  • ½ kašičice bibera svježe izgnječenog
  • malo tabasko sosa
Prepečeni hljeb
  • 4 šolje starog hljeba izrezanog na kockice
  • ½ šolje maslinovog ulja
  • 3 čehna bijelog luka tanko izrezanog
  • 2 kašike isjeckanog peršuna
  • ½ kašičice košer soli
  • ½ kašičice bibera
Salata
  • 8 šolja zelene salate oprane 1/4
  • ¼ šolje naerendanog parmezana
  • 1/4 šolje parmezana izrezanog na tanke pravougaonike
  • košer so
  • biber
Instrukcije
Dresing
  1. Dodajte sve sastojke u malu staklenu posudu s ugrađenim poklopcem i dobro promućkajte da se sjedine. Ili dodajte u posudu srednje veličine i umutite da se sjedini.

Prepečeni hljeb
  1. Zagrijte pećnicu na 190 stepeni.

  2. Stavite kocke hljeba u veliku posudu i ostavite sa strane. Zagrijte maslinovo ulje i bijeli luk u maloj šerpi na umjerenoj vatri dok bijeli luk ne počne zlatiti i postaje mirisan, oko 4-5 minuta. Pazite da luk ne zagori ili će imati gorak okus. Procijedite ili izvadite čehne bijelog luka iz ulja i bacite ili sačuvajte za drugu upotrebu.

  3. Nakapajte ulje preko kockica hljeba i prelijte premazom. Raspršite po limu za pečenje i pecite 10 minuta ili dok kockice hljeba ne postanu zlatne, povremeno okrenite kockice.

  4. Izvadite iz pećnice i dodajte nazad u posudu. Prelijte peršunom i biberom i soli i ostavite sa strane da se ohladi. Čuvati u hermetički zatvorenoj posudi do 2 sedmice.

Salata
  1. Nasjeckajte ili rukama raskomadajte zelenu salatu i stavite u veliku posudu za posluživanje. Prelijte 1/3 šolje dresinga i promiješajte.

  2. Pospite polovinom naerendanog parmezana i 1 šoljom kockica hljeba i ponovo promiješajte.

  3. Pospite ostatkom naerendanog parmezana, zatim izrezanog parmezana i još kockica hljeba po želji. Začinite košer soli i biberom i poslužite. Uživajte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..