Ovaj recept za Cezar salatu sa prepečenim kockicama hljeba od bijelog luka i kremastim Cezar prelivom (sa inćunima ili bez njega) će vas oduševiti.
- 1 šolja majoneze
- 1 šolja pavlake
- 1/4 šolje crvenog vinskog sirćeta
- 1 i po kašičica worcester umaka
- 1 kašičica izgnječenih inćuna (ili pasta od inćuna)
- 1 čehna bijelog luka
- 1/4 kašike parmezana
- ½ kašičice bibera svježe izgnječenog
- malo tabasko sosa
- 4 šolje starog hljeba izrezanog na kockice
- ½ šolje maslinovog ulja
- 3 čehna bijelog luka tanko izrezanog
- 2 kašike isjeckanog peršuna
- ½ kašičice košer soli
- ½ kašičice bibera
- 8 šolja zelene salate oprane 1/4
- ¼ šolje naerendanog parmezana
- 1/4 šolje parmezana izrezanog na tanke pravougaonike
- košer so
- biber
-
Dodajte sve sastojke u malu staklenu posudu s ugrađenim poklopcem i dobro promućkajte da se sjedine. Ili dodajte u posudu srednje veličine i umutite da se sjedini.
-
Zagrijte pećnicu na 190 stepeni.
-
Stavite kocke hljeba u veliku posudu i ostavite sa strane. Zagrijte maslinovo ulje i bijeli luk u maloj šerpi na umjerenoj vatri dok bijeli luk ne počne zlatiti i postaje mirisan, oko 4-5 minuta. Pazite da luk ne zagori ili će imati gorak okus. Procijedite ili izvadite čehne bijelog luka iz ulja i bacite ili sačuvajte za drugu upotrebu.
-
Nakapajte ulje preko kockica hljeba i prelijte premazom. Raspršite po limu za pečenje i pecite 10 minuta ili dok kockice hljeba ne postanu zlatne, povremeno okrenite kockice.
-
Izvadite iz pećnice i dodajte nazad u posudu. Prelijte peršunom i biberom i soli i ostavite sa strane da se ohladi. Čuvati u hermetički zatvorenoj posudi do 2 sedmice.
-
Nasjeckajte ili rukama raskomadajte zelenu salatu i stavite u veliku posudu za posluživanje. Prelijte 1/3 šolje dresinga i promiješajte.
-
Pospite polovinom naerendanog parmezana i 1 šoljom kockica hljeba i ponovo promiješajte.
-
Pospite ostatkom naerendanog parmezana, zatim izrezanog parmezana i još kockica hljeba po želji. Začinite košer soli i biberom i poslužite. Uživajte!