Vanilice

  • on April 16, 2021
  • Likes!
Vanilice
Vrijeme pripreme
1 hr 15 mins
Vrijeme kuhanja
15 mins
Ukupno vrijeme
1 hr 30 mins
 

Ove vanilice punjene malinom najukusniji su kolačići svih vremena. Vanilice su tradicionalni srpski suhi kolačići.

Kategorije jela: Desert
Tip kuhinje: Srpska kuhinja
Tagovi: blagdanski kolaci, kolacici recepti, praznicni kolaci recepti, praznicni recepti, srpska jela recepti, suhi kolaci recepti, vanilice recepti, vanilice sa dzemom recepti
Porcije: 60
Autor: admin
Sastojci
  • 96 gr šećera – 3/4 šolje
  • 1 šolja neslanog maslaca ili masti omekšanog na sobnoj temperaturi
  • 2 žumanca
  • naerendana korica od jednog limuna
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 400 gr višenamjenskog brašna
  • pola kašičice soli
  • džem od malina
  • 1-2 šolje šećera u prahu
Instrukcije
  1. Umutite šećer, maslac/mast mikserom ili rukom dok se dobro ne sjedini.

  2. Dodajte žumance, koricu limuna i vanilin šećer. Umutite dok ne postane lagano i pahuljasto.

  3. U smjesu sa maslacom dodajte brašno i so, dobro promiješajte.

  4. Smjesu podijelite na 2 dijela, poravnajte između papira, zamotajte i ohladite 1 sat ili duže.

  5. Zagrijte pećnicu na 165 stepeni, a 2 lima/pleha obložite pergament papirom ili silikonskim prostirkama i ostavite sa strane.

  6. Položite list papira na pult, a zatim stavite polovicu jednog tijesta na papir, pokrijte drugim komadom papira i razvaljajte (trebali bi biti tanki).

  7. Uklonite gornji sloj papira i izrežite male krugove od ili zaobljene rubne krugove (ako imate kalupe neke možete koristiti, takođe oblik kakav hoćete) i stavite na pripremljeni pleh. Kolačići se ne šire pa ih možete staviti prilično blizu jedan drugom.

  8. Pecite 11-13 minuta (nemojte da kolačići porumene, provjeravajte). Ohladite 5 minuta, a zatim premažite malo džema od malina (ili nekog drugog džema) na jednoj strani kolačića, preklopite drugom (nemojte stavljati previše nadjeva, ne želite da izlazi sa strane).

  9. Stavite šećer u prahu na hrpu na dnu posude i uvaljajte svaki kolačić u šećer u prahu, stavite obloženi kolačić na rešetku za hlađenje da se potpuno ohladi 15 minuta. Čuvati u hermetički zatvorenoj posudi, na hladnom mjestu i ostaviti da odleži 3-7 dana prije posluživanja. Može se čuvati nekoliko mjeseci u zamrzivaču, a zatim ostaviti na sobnoj temperaturi prije posluživanja. Uživajte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..