Ove vanilice punjene malinom najukusniji su kolačići svih vremena. Vanilice su tradicionalni srpski suhi kolačići.
- 96 gr šećera – 3/4 šolje
- 1 šolja neslanog maslaca ili masti omekšanog na sobnoj temperaturi
- 2 žumanca
- naerendana korica od jednog limuna
- 2 kesice vanilin šećera
- 400 gr višenamjenskog brašna
- pola kašičice soli
- džem od malina
- 1-2 šolje šećera u prahu
-
Umutite šećer, maslac/mast mikserom ili rukom dok se dobro ne sjedini.
-
Dodajte žumance, koricu limuna i vanilin šećer. Umutite dok ne postane lagano i pahuljasto.
-
U smjesu sa maslacom dodajte brašno i so, dobro promiješajte.
-
Smjesu podijelite na 2 dijela, poravnajte između papira, zamotajte i ohladite 1 sat ili duže.
-
Zagrijte pećnicu na 165 stepeni, a 2 lima/pleha obložite pergament papirom ili silikonskim prostirkama i ostavite sa strane.
-
Položite list papira na pult, a zatim stavite polovicu jednog tijesta na papir, pokrijte drugim komadom papira i razvaljajte (trebali bi biti tanki).
-
Uklonite gornji sloj papira i izrežite male krugove od ili zaobljene rubne krugove (ako imate kalupe neke možete koristiti, takođe oblik kakav hoćete) i stavite na pripremljeni pleh. Kolačići se ne šire pa ih možete staviti prilično blizu jedan drugom.
-
Pecite 11-13 minuta (nemojte da kolačići porumene, provjeravajte). Ohladite 5 minuta, a zatim premažite malo džema od malina (ili nekog drugog džema) na jednoj strani kolačića, preklopite drugom (nemojte stavljati previše nadjeva, ne želite da izlazi sa strane).
-
Stavite šećer u prahu na hrpu na dnu posude i uvaljajte svaki kolačić u šećer u prahu, stavite obloženi kolačić na rešetku za hlađenje da se potpuno ohladi 15 minuta. Čuvati u hermetički zatvorenoj posudi, na hladnom mjestu i ostaviti da odleži 3-7 dana prije posluživanja. Može se čuvati nekoliko mjeseci u zamrzivaču, a zatim ostaviti na sobnoj temperaturi prije posluživanja. Uživajte!