Ovaj jednostavan recept za sladoled od kafe bez mliječnih proizvoda će vam se zasigurno svidjeti. Ova lijepa krema je paleo, veganska, čista i bez glutena!
- 2 konzerve po 400 ml punomasnog kokosovog mlijeka (u frižideru ili smrznuto 10 minuta)
- 157 ml čistog javorovg sirupa (2/3 šolje)
- 1 i po šolja jake kafe (skuhane i ohlađene)
- 1 kašika instant granulirane kafe
- 2 kašičice čistog ekstrakta od vanilije
-
Ako kokosovo mlijeko prethodno nije bilo u frižideru, stavite konzerve u zamrzivač na 10 minuta da se krema stvrdne na vrhu.
-
Sve sastojke dodajte u blender i blendajte dok ne postane glatko. (Koristite samo očvrslu kremu u kokosovom mlijeku i bacite vodenastu tečnost).
-
Okusite smjesu da biste testirali ukus. Ako je potrebno, dodajte još čistog javorovog sirupa za zaslađivanje i/ili više instant kafe kako biste dobili jači ukus kafe.
-
Smjesu sipajte u posudu sigurnu za zamrzavanje i stavite u zamrzivač.
-
Zamrzavajte 4-6 sati, dok uglavnom ne postane čvrsto. Ostavite da se otopi 5-10 minuta na prije miješanja i posluženja. Uživajte!