Musaka je balkansko jelo, najviše se pravi u Bosni i Srbiji. Krompir se nareže i reda u tepsiju, na njega se reda faširano meso, a zatim se prekrije umakom od umućenih jaja i jogurta.
- 60 ml ulja (maslinovog ili običnog) – 1/4 šolje
- 1 kg i 800 gr krompira
- 1 luk isjeckan
- 453 gr mljevene junetine
- so
- biber
- 4 jaja
- 1 šolja pavlake ili jogurta
- 2 šolje mlijeka
-
Ogulite krompir i narežite na krugove od.
-
U veliku tavu stavite ulje da se zagrije na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i pržite, često miješajući, dok lagano ne porumeni. Zatim dodajte faširano meso lomeći kašikom i začinite biberom i soli (možete i drugim začinima, ako uobičajno stavljate kao što je vegeta, crvena paprika…). Nastavite pržitii i rastavljati meso dok ne porumeni.
-
Zagrijte pećnicu na 200 stepeni i podmažite/pouljite tepsiju u kojoj ćete peći. Otprilike dimenzija 33 x 23 x 5 cm.
-
Položite polovicu narezanog krompira, otprilike 2 sloja, na dno pripremljene posude za pečenje. Začinite biberom i soli. Prekrijte faširanim mesom. Stavite preostali krompir. (Naravno vi možete i po jedan sloj).
-
U posudi srednje veličine umutite jaja, jogurt, mlijeko, so i biber. Prelijte ravnomjerno preko krompira dok ne bude odmah ispod gornjeg sloja. Pecite u zagrijanoj pećnici dok krompir ne omekša i gornja strana ne porumeni, oko 1 sat. Vi možete ovu smjesu sa jajima preliti i 5 minuta prije kraja pečenja musake.
-
Ostavite tako 10 minuta prije rezanja i posluživanja. Uživajte!