Musaka

  • on April 15, 2021
  • Likes!
Musaka
Vrijeme pripreme
30 mins
Vrijeme kuhanja
1 hr 15 mins
Ukupno vrijeme
1 hr 45 mins
 

Musaka je balkansko jelo, najviše se pravi u Bosni i Srbiji. Krompir se nareže i reda u tepsiju, na njega se reda faširano meso, a zatim se prekrije umakom od umućenih jaja i jogurta.

Kategorije jela: Ručak
Tip kuhinje: Bosanska, Srpska
Tagovi: balkanska jela recepti, bosanska jela recepti, musaka recepti, ramazanska jela recepti, rucak recepti, srpska jela recepti
Porcije: 4
Autor: admin
Sastojci
  • 60 ml ulja (maslinovog ili običnog) – 1/4 šolje
  • 1 kg i 800 gr krompira
  • 1 luk isjeckan
  • 453 gr mljevene junetine
  • so
  • biber
  • 4 jaja
  • 1 šolja pavlake ili jogurta
  • 2 šolje mlijeka
Instrukcije
  1. Ogulite krompir i narežite na krugove od.

  2. U veliku tavu stavite ulje da se zagrije na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i pržite, često miješajući, dok lagano ne porumeni. Zatim dodajte faširano meso lomeći kašikom i začinite biberom i soli (možete i drugim začinima, ako uobičajno stavljate kao što je vegeta, crvena paprika…). Nastavite pržitii i rastavljati meso dok ne porumeni.

  3. Zagrijte pećnicu na 200 stepeni i podmažite/pouljite tepsiju u kojoj ćete peći. Otprilike dimenzija 33 x 23 x 5 cm.

  4. Položite polovicu narezanog krompira, otprilike 2 sloja, na dno pripremljene posude za pečenje. Začinite biberom i soli. Prekrijte faširanim mesom. Stavite preostali krompir. (Naravno vi možete i po jedan sloj).

  5. U posudi srednje veličine umutite jaja, jogurt, mlijeko, so i biber. Prelijte ravnomjerno preko krompira dok ne bude odmah ispod gornjeg sloja. Pecite u zagrijanoj pećnici dok krompir ne omekša i gornja strana ne porumeni, oko 1 sat. Vi možete ovu smjesu sa jajima preliti i 5 minuta prije kraja pečenja musake.

  6. Ostavite tako 10 minuta prije rezanja i posluživanja. Uživajte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..