Bosanski somun koji se još naziva i lepina. Tradicionalni somun prekriven je malim "žuljevima" od opeke na visokoj vrućini i ima karakterističan kockasti uzorak. Najviše se koristi tokom Ramazana i uz ćevape.
- 800 ml vode
- 1 kg brašna
- kašičica soli
- 10 ml vode
- 10 gr suhog kvasca
- kašika šećera
- sjemenke ćurokota
-
U manju posudu stavite vodu (10 ml), suhi kvasac i šećer.
-
U veću posudu stavite brašno i so, promiješajte. Zatim dodajte smjesu sa kvascem i umijesite tijesto. Dodavajte polako vodu i mijesite.
-
Tijesto ne treba da vam bude gusto, već ljepljivo i "žiđe". Ostavite ga otprilike 1 sat u toploj prostoriji, kako bi se tijesto podiglo.
-
Nakon što se tijesto podiglo, umijesite ga još malo, pa ostavite ponovo 1 sat, da se tijesto podigne.
-
Kad se je prošlo sat vremena i kad se tijesto podiglo, pobrašnite površinu na kojoj ćete razvući tijesto. Tijesto umijesite rukama nekoliko minuta. Tijesto će biti dosta elastično. Uključite pećnicu na najjaču temperaturu.
-
Podijelite tijesto na šest krugova. Zatim jedan po jedan dio, stavite na pobrašnjenu površinu, i tapkajte i razvucite prstima (kako budete tapkali, tijesto će se samo razvlačiti).
-
Na tako razvučenim somunima napravite kockaste proreze tanko, nemojte previše ići u dubinu tijesta.
-
Premažite somune za malo vode i pospite svaki somun sa ćurokotovim sjemenkama.
-
Somune stavite na papir za pečenje na pleh ili neku ravnu posudu ili jednostavno tako na papiru.
-
Pecite 3-5 minuta. OBAVEZNO pogledajte vrlo brzo, jer njima ne treba puno na jačim temperaturama.