Somuni

  • on April 14, 2021
  • Likes!
Somuni
Vrijeme pripreme
10 mins
Vrijeme kuhanja
5 mins
Vrijeme dizanja tijesta
2 hrs
Ukupno vrijeme
2 hrs 15 mins
 

Bosanski somun koji se još naziva i lepina. Tradicionalni somun prekriven je malim "žuljevima" od opeke na visokoj vrućini i ima karakterističan kockasti uzorak. Najviše se koristi tokom Ramazana i uz ćevape.

Kategorije jela: Peciva
Tip kuhinje: Bosanska
Tagovi: bosanska lepina recepti, bosanski somun recepti, cevapi recepti, lepina recepti, lepinja recepti, peciva recepti, ramazanska jela recepti, sarajevski somun recepti, somun recepti
Porcije: 6
Autor: admin
Sastojci
  • 800 ml vode
  • 1 kg brašna
  • kašičica soli
  • 10 ml vode
  • 10 gr suhog kvasca
  • kašika šećera
  • sjemenke ćurokota
Instrukcije
  1. U manju posudu stavite vodu (10 ml), suhi kvasac i šećer.

  2. U veću posudu stavite brašno i so, promiješajte. Zatim dodajte smjesu sa kvascem i umijesite tijesto. Dodavajte polako vodu i mijesite.

  3. Tijesto ne treba da vam bude gusto, već ljepljivo i "žiđe". Ostavite ga otprilike 1 sat u toploj prostoriji, kako bi se tijesto podiglo.

  4. Nakon što se tijesto podiglo, umijesite ga još malo, pa ostavite ponovo 1 sat, da se tijesto podigne.

  5. Kad se je prošlo sat vremena i kad se tijesto podiglo, pobrašnite površinu na kojoj ćete razvući tijesto. Tijesto umijesite rukama nekoliko minuta. Tijesto će biti dosta elastično. Uključite pećnicu na najjaču temperaturu.

  6. Podijelite tijesto na šest krugova. Zatim jedan po jedan dio, stavite na pobrašnjenu površinu, i tapkajte i razvucite prstima (kako budete tapkali, tijesto će se samo razvlačiti).

  7. Na tako razvučenim somunima napravite kockaste proreze tanko, nemojte previše ići u dubinu tijesta.

  8. Premažite somune za malo vode i pospite svaki somun sa ćurokotovim sjemenkama.

  9. Somune stavite na papir za pečenje na pleh ili neku ravnu posudu ili jednostavno tako na papiru.

  10. Pecite 3-5 minuta. OBAVEZNO pogledajte vrlo brzo, jer njima ne treba puno na jačim temperaturama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..