Kolač od jabuke i pavlake, sa slojem smeđeg šećera i oraha u središtu, kao i na vrhu, brzo će postati vaš omiljeni kolač.
- 4 srednje jabuke
- 1 šolja pavlake
- ½ šolje maslaca omekšanog na sobnoj temperaturi
- 1 šolja šećera
- 2 jaja
- 1 i po kašičica vanilije
- 2 šolje brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica sode
- prstohvat soli
- 2 kašičice soka od limuna
- 1 šolja isjeckanih orašastih plodova po želji
- 1 šolja smeđeg šećera
- 2 kašičice cimeta
- 1/4 šolje maslaca izrezanog na kockice
-
Zagrijte pećnicu na 180 stepeni. Podmažite tepsiju veličine 33 x 23 x 5 cm ili približnu (pravougaonik).
-
Ogulite, odstranite jezgru i sitno nasjeckajte jabuke. Jabukama dodajte limunov sok, pomiješajte sve da se sjedini. Ostavite sa strane.
-
U velikoj posudi umutite maslac i bijeli šećer dok se dobro ne sjedine.
-
Dodajte jaja i vaniliju, umutite dok smjesa ne postane svijetla i pahuljasta.
-
Prosijte brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i so. Naizmjenično dodajte smjesi sa jajima, dodajte pavlaku. Smjesu mutite samo dok se svaki dodatak brašna i pavlake ne sjedine u smjesu. Umiješajte nasjeckane jabuke.
-
Rasporedite pola smjese u pripremljenu posudu. Pola preljeva (orašasti plodovi, šećer..) pospite po smjesi. Preostalu smjesu stavite preko preljeva, zatim pospite preostalim preljevom po vrhu kolača.
-
Pecite 35 – 40 minuta ili dok čačkalica koju zabodete u kolač ne izađe čista. Izvadite iz pećnice, ohladite kolač na rešetki.
-
Stavite sve sastojke za preljev u srednju zdjelu, utrljajte smjesu među prstima dok se maslac dobro ne raspodijeli u smjesi.
-
Uživajte!