Potrebno je samo 15-20 minuta i jedan sastojak da ovaj glatki, kremasti domaći bademov puter – rafinirani bez šećera, hidrogeniziranog ulja, bude jeftiniji i ukusniji od kupovnog!
- 2 šolje sirovih badema
- prstohvat soli
-
Započnite s pečenjem sirovih badema u pećnici na 165 stepeni 10 minuta. To će pomoći bademima da počnu puštati svoja ulja, a dodat će i prekrasan dodatni orašasti okus bademovom puteru.
-
Kad su se ispržili ostavite bademe da se ohlade samo minutu ili dvije (želimo da budu topli, ali ne vrući) i dodajte u brzi procesor hrane ili blender, dodajte prstohvat soli i zatim blendajte do željene konzistencije. Što duže miješate, domaći bademov puter će biti više tekući.
-
Primijetit ćete da puter prolazi kroz različite faze tokom miješanja. Prvo u praškasto bademovo brašno, drugo je gusta, gusta pasta, zatim gusti, blago zrnasti bademov puter, prije nego što postane mekan i kremast.
-
Isključite malo svoj blender/procesor hrane ako se zagrijava.
-
Nakon što dobijete konzistenciju koja vam se sviđa, prebacite je u hermetički zatvorenu staklenu posudu, pustite da se potpuno ohladi prije zatvaranja poklopca i čuvajte u frižideru otprilike dva mjeseca, iako može trajati i duže.
-
Puter od orašastih plodova s vremenom će razdvojiti ulja i orašaste plodove, jednostavno dobro promiješajte bademov puter prije upotrebe. Uživajte!
Ako vašem puteru od orašastih plodova treba posebno dugo da se sjedini, ali već je postigao gustu, gustu gustinu tijesta/paste, uklonite iz procesora i stavite u mikrovalnu pećnicu na 30-45 sekundi. Vratite u blender/procesor, ovo će ubrzati proces.
Za domaći puter od badema možete koristiti ili sirove ili pržene bademe.
Ako vam je draže, badem prvo namočiti u vodu preko noći. U potpunosti ih osušite prije miješanja, za sirovi bademov puter.