Puter od badema

  • on April 13, 2021
  • Likes!
Puter od badema
Vrijeme pripreme
10 mins
Vrijeme kuhanja
10 mins
Ukupno vrijeme
20 mins
 

Potrebno je samo 15-20 minuta i jedan sastojak da ovaj glatki, kremasti domaći bademov puter – rafinirani bez šećera, hidrogeniziranog ulja, bude jeftiniji i ukusniji od kupovnog!

Kategorije jela: Namazi, Užina
Tip kuhinje: Američka
Diet: GlutenFreeDiet, VeganDiet
Tagovi: badem recepti, glutenfree recepti, maslac od badema recepti, namazi recepti, puter od badema recepti, recepti bez glutena, veganski recepti, zdravi recepti
Porcije: 1 šolja
Kalorije: 103 kcal
Autor: admin
Sastojci
  • 2 šolje sirovih badema
  • prstohvat soli
Instrukcije
  1. Započnite s pečenjem sirovih badema u pećnici na 165 stepeni 10 minuta. To će pomoći bademima da počnu puštati svoja ulja, a dodat će i prekrasan dodatni orašasti okus bademovom puteru.

  2. Kad su se ispržili ostavite bademe da se ohlade samo minutu ili dvije (želimo da budu topli, ali ne vrući) i dodajte u brzi procesor hrane ili blender, dodajte prstohvat soli i zatim blendajte do željene konzistencije. Što duže miješate, domaći bademov puter će biti više tekući.

  3. Primijetit ćete da puter prolazi kroz različite faze tokom miješanja. Prvo u praškasto bademovo brašno, drugo je gusta, gusta pasta, zatim gusti, blago zrnasti bademov puter, prije nego što postane mekan i kremast.

  4. Isključite malo svoj blender/procesor hrane ako se zagrijava.

  5. Nakon što dobijete konzistenciju koja vam se sviđa, prebacite je u hermetički zatvorenu staklenu posudu, pustite da se potpuno ohladi prije zatvaranja poklopca i čuvajte u frižideru otprilike dva mjeseca, iako može trajati i duže.

  6. Puter od orašastih plodova s ​​vremenom će razdvojiti ulja i orašaste plodove, jednostavno dobro promiješajte bademov puter prije upotrebe. Uživajte!

Bilješke o receptu

Ako vašem puteru od orašastih plodova treba posebno dugo da se sjedini, ali već je postigao gustu, gustu gustinu tijesta/paste, uklonite iz procesora i stavite u mikrovalnu pećnicu na 30-45 sekundi. Vratite u blender/procesor, ovo će ubrzati proces.

Za domaći puter od badema možete koristiti ili sirove ili pržene bademe. 

Ako vam je draže, badem  prvo namočiti u vodu preko noći. U potpunosti ih osušite prije miješanja, za sirovi bademov puter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..