Ukusna slana pita od savršeno prhkih slojeva jufke i nadjeva od špinata i feta sira.
- 453 gr isjeckanog špinata
- 2 svežnja peršuna stabljike obrezane, sitno nasjeckane (opcionalno)
- 1 veliki luk isjeckan
- 2 čehna bijelog luka sitno isjeckanog
- 2 kašike maslinovog ulja ili običnog
- 4 jaja
- 297 gr izmrvljenog feta sira
- 2 kašičice sušenog kopra
- biber
- 1 pakovanje gotovih jufki
- 1 šolja maslinovog ulja ili običnog
-
Uključite rernu na 160 stepeni.
-
Prije nego što započnete s miješanjem nadjeva, pobrinite se da se špinat jako dobro ocijedio i rukom istisnite višak tekućine.
-
U posudu stavite špinat i preostale sastojke za punjenje. Miješajte dok se sve dobro ne sjedini.
-
Odmotajte jufku i stavite ih između dvije malo vlažne kuhinjske krpe.
-
Pripremite posudu za pečenje veličine 33 x 23 x 5 cm ili slicne . Dno i stranice posude premažite maslinovim uljem.
-
Posudu za pečenje obložite s dva lista jufke ostavljajući ih da prekriju bočne strane posude. Premažite maslinovim uljem. Dodajte još dva lista na isti način i premažite ih maslinovim uljem. Ponavljajte dok se ne potroše dvije trećine jufke.
-
Ravnomjerno rasporedite punjenje od špinata i fete preko jufke. Na vrh stavite još dva lista i premažite maslinovim uljem.
-
Nastavite slagati jufku, jednu po jednu, premazivajući ih maslinovim uljem, dok ne potrošite sve listove. Premažite gornji sloj maslinovim uljem i pospite samo nekoliko kapi vode.
-
Preklopite višak sa strane. Preklopljene strane dobro premažite maslinovim uljem. Izrežite pitu na kvadrate ili izrežite kad bude gotova kasnije.
-
Pecite u zagrijanoj pećnici 1 sat ili dok jufka ne bude zlatnosmeđa. Izvadite iz pećnice. Završite rezanje na kvadrate i poslužite. Uživajte!