Polagana zeljanica

  • on April 13, 2021
  • Likes!
Polagana zeljanica
Vrijeme pripreme
20 mins
Vrijeme kuhanja
1 hr
Ukupno vrijeme
1 hr 20 mins
 

Ukusna slana pita od savršeno prhkih slojeva jufke i nadjeva od špinata i feta sira.

Kategorije jela: Ručak
Tip kuhinje: Internacionalna
Tagovi: pita od gotovih jufki recepti, pita recepti, pita sa spinatom recepti, pita sa zeljem recepti, polagana zeljanica recepti, ramazanska jela recepti, spinat recepti, zeljanica recepti, zelje recepti
Porcije: 12
Kalorije: 393 kcal
Autor: admin
Sastojci
Fil
  • 453 gr isjeckanog špinata
  • 2 svežnja peršuna stabljike obrezane, sitno nasjeckane (opcionalno)
  • 1 veliki luk isjeckan
  • 2 čehna bijelog luka sitno isjeckanog
  • 2 kašike maslinovog ulja ili običnog
  • 4 jaja
  • 297 gr izmrvljenog feta sira
  • 2 kašičice sušenog kopra
  • biber
Kora
  • 1 pakovanje gotovih jufki
  • 1 šolja maslinovog ulja ili običnog
Instrukcije
  1. Uključite rernu na 160 stepeni.

  2. Prije nego što započnete s miješanjem nadjeva, pobrinite se da se špinat jako dobro ocijedio i rukom istisnite višak tekućine.

  3. U posudu stavite špinat i preostale sastojke za punjenje. Miješajte dok se sve dobro ne sjedini.

  4. Odmotajte jufku i stavite ih između dvije malo vlažne kuhinjske krpe.

  5. Pripremite posudu za pečenje veličine  33 x 23 x 5 cm ili slicne . Dno i stranice posude premažite maslinovim uljem.

  6. Posudu za pečenje obložite s dva lista jufke ostavljajući ih da prekriju bočne strane posude. Premažite maslinovim uljem. Dodajte još dva lista na isti način i premažite ih maslinovim uljem. Ponavljajte dok se ne potroše dvije trećine jufke.

  7. Ravnomjerno rasporedite punjenje od špinata i fete preko jufke. Na vrh stavite još dva lista i premažite maslinovim uljem.

  8. Nastavite slagati jufku, jednu po jednu, premazivajući ih maslinovim uljem, dok ne potrošite sve listove. Premažite gornji sloj maslinovim uljem i pospite samo nekoliko kapi vode.

  9. Preklopite višak sa strane. Preklopljene strane dobro premažite maslinovim uljem. Izrežite pitu na kvadrate ili izrežite kad bude gotova kasnije.

  10. Pecite u zagrijanoj pećnici 1 sat ili dok jufka ne bude zlatnosmeđa. Izvadite iz pećnice. Završite rezanje na kvadrate i poslužite. Uživajte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..