Ove Quesadille za lagani doručak pune se kajganom, zelenom paprikom i sirom. To je jednostavan obrok koji je savršen za užurbana jutra!
- 6 jaja
- 60 ml mlijeka (1/4 šolje, 4 kašike)
- so
- biber
- pola zelene paprike isjeckane
- 4 kašike neslanog putera
- 6 listova pršute/slanine prepržene i isjeckane
- 3/4 šolje naerendanog sira
- 6 srednjih tortilja
-
U srednjoj zdjeli umutite jaja, mlijeko, so i biber. Dodajte zelenu papriku i promiješajte da se sjedini. Ostavite sa strane.
-
U istoj tavi (obrišite, ako je potrebno) otopite 2 kašike putera na srednje jakoj vatri. Stavite jednu ljusku tortilje na sredinu tave.
-
Prelijte s trećinom sira po sredini, ostavljajući oko tortilje obrub. Dodajte jaja ravnomjernim slojem na vrh sira, nakon toga stavite pršutu i po potrebi pospite još sira.
-
Stavite drugu ljusku tortilje na vrh smjese od jaja i lagano pritisnite prema dole. Zagrijte 2-3 minute s obje strane, ili dok ljuska ne postane blago zlatna i dok se sir ne otopi. Ponovite s preostalim ljuskama tortilje. Poslužite odmah. Uživajte!
Ako više volite omekšanu zelenu papriku, dinstajte je na kašiki neslanog putera/ulja dok ne omekša prije dodavanja u jaja.