Distana piletina bez sumnje je jedno od najčešćih i najomiljenijih jela koja ćete naći u Belizeu. Bez obzira u kojem dijelu zemlje se nalazite, obavezno ćete pronaći distanu piletinu.
- 1 kg i 800 gr piletine isjeckane na komadiće (bataci, karabataci…)
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica bibera
- 1 i po kašika sušenog timijana
- 2 čehne bijelog luka fino isjeckane
- 2 kašike brašna pomiješane sa 2 kašike vode
- 2 kašike ulja
- 1 mali luk isjeckan
-
Pomiješajte so, biber, timijan i bijeli luk (može i bijeli luk u prahu).
-
Komadiće piletine začinite smjesom bibera, soli, timijana i bijelog luka.
-
Zagrijte dvije kašike ulja (ili onoliko koliko je dovoljno da potpuno pokrije dno posude) u velikoj tavi ili šerpi na umjereno jakoj vatri.
-
Stavite piletinu u šerpu počevši od kože prema dolje. Pržite piletinu, oko 5 minuta po strani, dok ne porumeni.
-
Kad je piletina porumenila dodajte luk, poklopite šerpu i dinstajte na laganoj vatri 10 do 15 minuta. Možda će vam trebati i duže.
-
Prije probanja pobrinite se da je vaša piletina potpuno kuhana! Nakon što piletina porumeni sa svake strane, dodajte nekoliko kašičica vode u tavu i brašno da bi se sos zgusnuo. Poslužite distanu piletinu sa rižom. Uživajte!