Sogan dolma

  • on April 9, 2021
  • Likes!
Sogan dolma
Vrijeme pripreme
20 mins
Vrijeme kuhanja
1 hr
Ukupno vrijeme
1 hr 20 mins
 

Sogan dolma – staro bosansko jelo. Zapravo riječ je o luku koji se puni mljevenim mesom i rižom. Ovo jelo došlo je u Bosnu zajedno s Osmanlijama. Isto jelo s istim imenom postoji u Turskoj u kuhinji i naziva se soğan dolması. Riječ dolma dolazi od turske riječi dolmak što znači napuniti, a sogan je naziv za luk.

Kategorije jela: Ručak
Tip kuhinje: Bosanska, Turska kuhinja
Tagovi: bajramska jela recepti, bosanska jela recepti, bosanska kuhinja, luk recepti, punjeni luk recepti, ramazanska jela recepti, rucak recepti, sogan dolma recepti, turska jela recepti
Porcije: 8
Autor: admin
Sastojci
  • 700 gr mljevene junetine
  • 500 gr luka
  • 70 gr riže
  • 1 kašika paprike
  • biber
  • so
  • 1 kašika biljnog ulja
  • 1 kašičica sirćeta
  • 200 gr pavlake
Instrukcije
  1. Stavite neoguljen luk u vodu i kuhajte 10-15 minuta, jer se ne smije prekuhati.

  2. Ogulite luk i pažljivo uklonite slojeve, po mogućnosti zadržavajući ih cijele. Iz jednog luka vadi se više dolmi. Obavezno bacite prvi sloj.

  3. U dubokoj posudi pomiješajte mljeveno meso, biber, rižu, so i ulje.Posolite i pobiberite po želji.

  4. Slojeve luka napunite nadjevom od mesa. Za manje dolme koristite malu kašiku za punjenje, dok veće možete napuniti prstima.

  5. Punjene dolme položite u duboku šerpu, prelijte toplom vodom da budu prekrivene, dodajte sirće i biber i kuhajte 60 minuta na laganoj vatri.

  6. Servirajte sogan dolme sa pavlakom ako želite. Uživajte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..