Salata od pileće shawarme nevjerojatno je aromatična, svježa i elegantna paleo večera. Svaki zalogaj je svjež i pršti okusom.
- 2 limuna iscijeđena
- pola šolje avokado ulja
- 3 čehne bijelog luka sitno isjeckane
- 1 kašičica košer soli
- 2 kašičice zdrobljenog crnog bibera
- 2 kašičice kumina
- 2 kašičice paprike
- pola kašičice kurkume
- pola kašičice zdrobljene crvene paprike
- 850 – 900 gr otkoštenih pilećih karabataka
- pola glavice salate romano
- pola glavice salate puterice
- pola šolje svježe isjeckanog peršuna
- pola šolje svježe isjeckane mente
- 2 šolje čeri paradajza prepolovljenog
- pola krastavice isjeckane
- 1 mali crveni luk isjeckan tanko
- pola šolje tahini paste
- pola šolje vode
- 60 ml maslinovog ulja (1/4 šolje)
- 1 limun iscijeđen
- morska so
- zdrobljeni crni biber
-
U malu posudu dodajte limunov sok, ulje avokada, so, biber i začine te umutite. Stavite sirove pileće karabatake u vrećicu s patentnim zatvaračem i prelijte piletinu marinadom. Utrljajte marinadu u piletinu svojim (čistim) rukama, a zatim istisnite zrak iz vrećice, zatvorite i stavite u frižider. Marinirajte barem nekoliko sati ili preko noći.
-
Kad ste spremni za kuhanje, zagrijte pećnicu na 220 stepeni.
-
Izvadite piletinu iz marinade i stavite je na obloženi lim za pečenje/pleh. Višak marinade prelijte preko piletine. Pecite 30 minuta, dok piletina ne bude skuhana. Stavite sa strane da se malo ohladi, a zatim narežite na trake.
-
Dok se piletina peče, pripremite salatu. Nasjeckajte salatu i začinsko bilje, a zatim promiješajte da se sjedini. Nasjeckajte paradajz i krastavici, a crveni luk narežite na tanje kriške.
-
Stavite tahini pastu, maslinovo ulje, limunov sok, so i biber u blender zajedno s 1/4 šolje vode. Miješajte dok se ne sjedini. Dodajte dodatnu vodu da postignete željenu konzistenciju.
-
Složite izrezani paradajz, krastavice i crveni luk preko baze salate. Na vrh stavite piletinu, a zatim prelijte tahini dresing po ukusu. Poslužite odmah. Uživajte!