Shawarma salata

  • on April 9, 2021
  • Likes!
Shawarma salata
Vrijeme pripreme
10 mins
Vrijeme kuhanja
30 mins
Mariniranje
3 hrs
Ukupno vrijeme
3 hrs 40 mins
 

Salata od pileće shawarme nevjerojatno je aromatična, svježa i elegantna paleo večera. Svaki zalogaj je svjež i pršti okusom.

Kategorije jela: Salata, Večera
Tip kuhinje: Arapska kuhinja
Tagovi: arapska jela recepti, dresing za salatu recepti, ramazanska jela recepti, ramazanska salata recepti, salata recepti, tahini dresing recepti, vecera recepti
Porcije: 4
Kalorije: 844 kcal
Autor: admin
Sastojci
Pileća Shawarma
  • 2 limuna iscijeđena
  • pola šolje avokado ulja
  • 3 čehne bijelog luka sitno isjeckane
  • 1 kašičica košer soli
  • 2 kašičice zdrobljenog crnog bibera
  • 2 kašičice kumina
  • 2 kašičice paprike
  • pola kašičice kurkume
  • pola kašičice zdrobljene crvene paprike
  • 850 – 900 gr otkoštenih pilećih karabataka
Salata
  • pola glavice salate romano
  • pola glavice salate puterice
  • pola šolje svježe isjeckanog peršuna
  • pola šolje svježe isjeckane mente
  • 2 šolje čeri paradajza prepolovljenog
  • pola krastavice isjeckane
  • 1 mali crveni luk isjeckan tanko
Tahini dresing
  • pola šolje tahini paste
  • pola šolje vode
  • 60 ml maslinovog ulja (1/4 šolje)
  • 1 limun iscijeđen
  • morska so
  • zdrobljeni crni biber
Instrukcije
Mariniranje piletine
  1. U malu posudu dodajte limunov sok, ulje avokada, so, biber i začine te umutite. Stavite sirove pileće karabatake u vrećicu s patentnim zatvaračem i prelijte piletinu marinadom. Utrljajte marinadu u piletinu svojim (čistim) rukama, a zatim istisnite zrak iz vrećice, zatvorite i stavite u frižider. Marinirajte barem nekoliko sati ili preko noći.

  2. Kad ste spremni za kuhanje, zagrijte pećnicu na 220 stepeni.

  3. Izvadite piletinu iz marinade i stavite je na obloženi lim za pečenje/pleh. Višak marinade prelijte preko piletine. Pecite 30 minuta, dok piletina ne bude skuhana. Stavite sa strane da se malo ohladi, a zatim narežite na trake.

Salata
  1. Dok se piletina peče, pripremite salatu. Nasjeckajte salatu i začinsko bilje, a zatim promiješajte da se sjedini. Nasjeckajte paradajz i krastavici, a crveni luk narežite na tanje kriške.

Tahini dresing
  1. Stavite tahini pastu, maslinovo ulje, limunov sok, so i biber u blender zajedno s 1/4 šolje vode. Miješajte dok se ne sjedini. Dodajte dodatnu vodu da postignete željenu konzistenciju.

  2. Složite izrezani paradajz, krastavice i crveni luk preko baze salate. Na vrh stavite piletinu, a zatim prelijte tahini dresing po ukusu. Poslužite odmah. Uživajte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..