Čips od slatkog krumpira prži se na zdrav način u air fryeru. Trebat će vam manje od 30 minuta za pregršt začinjenog čipsa. Vegan, Paleo, Whole30 i ukusan prilog, grickalica ili predjelo.
- 2 srednja slatka krompira (1 i po šolja)
- 1 kašika maslinovog ulja extra djevičanskog
- 2 kašike organskog smeđeg šećera svijetlog ili tamnog
- 2 kašičice čilija u prahu
- 1 kašičica kumina
- ½ kašičice soli
-
Narežite slatki krompir na tanje kolutove. U zdjelu/posudu stavite ulje.
-
Stavite krompir u posudu sa uljem tako da je svaka kriška krompira lagano "natopljena" uljem.
-
Pomiješajte smeđi šećer, čili u prahu, kumin i so u maloj posudi.
-
Ako je iz slatkog krompira izašla voda dok su stajali u zdjeli, onda to možete ocijediti.
-
Pospite mješavinu začina preko slatkog krompira i prelijte tako da svaka kriška ima začina na sebi.
-
Položite slatki krompir u jednom sloju u air fryer dodirujući ili preklapajući mali komadić.
-
Pržite u air fryeru na 180 stepeni 6 do 9 minuta, ovisno o tome koliko su vam kriške tanke. Provjerite svakako, kako nebi zagorile.
-
Protresite korpicu do pola ili lagano promiješajte kako bi se krompir odvojio sa dna.
-
Kad završite, izvadite čips na rešetku za hlađenje i pustite da se ohladi. Postat će hrskaviji dok se hladi.
-
Položite krompir na papir za pečenje u posudi/plehu u kojoj ćete peći. Prilično se smanjuju pa ih možete položiti blizu jedan drugog. Pecite na 180 stepeni oko 15-20 minuta. Provjerite kako nebi zagorili. Stavite na rešetku za hlađenje da se hladi oko 5 minuta.
-
Uživajte!