Pileća Piccata obložena parmezanom i poslužena u umaku od limuna.
- 3 komada pilećih fileta
- pola kašičice soli
- pola kašičice bibera
- 1 kašičica italijanske mješavine začina ili origana
- 40 gr višenamjenskog brašna – 1/3 šolje
- 1 jaje
- 1 šolja parmezana
- 1 kašika maslinovog ulja
- 2-3 kašike putera
- 1 kašika putera
- 1 šolja bijelog vina
- sok od 1 limuna
-
Svaki pileći filet presijecite uzdužno na pola.
-
Stavite prozirni omot/papir na piletinu i poravnajte čekićem za meso.
-
Uzmite 3 plitka tanjira ili posude. U prvom tanjiru pomiješajte višenamjensko brašno, so, crni biber i italijanski začin ili origano.
-
U drugi tanjir umutite jaje.
-
U treći tanjir stavite parmezan.
-
Prvo provucite svaki komad piletine kroz brašno tako da je potpuno obložen. Zatim ga provucite kroz jaje i napokon premažite parmezanom.
-
Stavite premazane komade piletine u posudu. Ne bi se smjeli dodirivati.
-
Zagrijte tavu i dodajte maslinovo ulje i jednu kašiku putera. Pričekajte da se zagrije.
-
Kad se ulje zagrijalo, u tavu stavite kriške piletine. Ne pretjerujte, otprilike 2-3 komada odjednom.
-
Preokrenite i pržite komade piletine dok ne porumene. Po potrebi dodajte i koristite preostali puter. Izvadite iz tave i držite po strani.
-
Držite tavu zagrijanom na slabijoj temperaturi.
-
U tavu stavite kašiku putera i pričekajte da se otopi.
-
U tavu ulijte bijelo vino i miješajte lopaticom na umjerenoj temperaturi.
-
Nastavite dodavati limunov sok i smanjite opet temperaturu. Dobro sjedinite i sklonite sa tave.
-
Vratite piletinu nazad u tavu s umakom. Ukrasite svježim peršunom i svježe izrezanim kriškama limuna. Poslužite još vruće. Uživajte!