Pileća Piccata

  • on April 7, 2021
  • Likes!
Pileća Piccata
Vrijeme pripreme
30 mins
Vrijeme kuhanja
30 mins
Ukupno vrijeme
1 hr
 

Pileća Piccata obložena parmezanom i poslužena u umaku od limuna.

Kategorije jela: Ručak, Večera
Tip kuhinje: Italijanska
Tagovi: piletina piccata recepti, piletina recepti, rucak recepti, vecera recepti
Porcije: 6
Kalorije: 174 kcal
Autor: admin
Sastojci
Piletina
  • 3 komada pilećih fileta
  • pola kašičice soli
  • pola kašičice bibera
  • 1 kašičica italijanske mješavine začina ili origana
  • 40 gr višenamjenskog brašna – 1/3 šolje
  • 1 jaje
  • 1 šolja parmezana
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 2-3 kašike putera
Umak
  • 1 kašika putera
  • 1 šolja bijelog vina
  • sok od 1 limuna
Instrukcije
Piletina
  1. Svaki pileći filet presijecite uzdužno na pola.

  2. Stavite prozirni omot/papir na piletinu i poravnajte čekićem za meso.

  3. Uzmite 3 plitka tanjira ili posude. U prvom tanjiru pomiješajte višenamjensko brašno, so, crni biber i italijanski začin ili origano.

  4. U drugi tanjir umutite jaje.

  5. U treći tanjir stavite parmezan.

  6. Prvo provucite svaki komad piletine kroz brašno tako da je potpuno obložen. Zatim ga provucite kroz jaje i napokon premažite parmezanom.

  7. Stavite premazane komade piletine u posudu. Ne bi se smjeli dodirivati.

  8. Zagrijte tavu i dodajte maslinovo ulje i jednu kašiku putera. Pričekajte da se zagrije.

  9. Kad se ulje zagrijalo, u tavu stavite kriške piletine. Ne pretjerujte, otprilike 2-3 komada odjednom.

  10. Preokrenite i pržite komade piletine dok ne porumene. Po potrebi dodajte i koristite preostali puter. Izvadite iz tave i držite po strani.

Umak
  1. Držite tavu zagrijanom na slabijoj temperaturi.

  2. U tavu stavite kašiku putera i pričekajte da se otopi.

  3. U tavu ulijte bijelo vino i miješajte lopaticom na umjerenoj temperaturi.

  4. Nastavite dodavati limunov sok i smanjite opet temperaturu. Dobro sjedinite i sklonite sa tave.

  5. Vratite piletinu nazad u tavu s umakom. Ukrasite svježim peršunom i svježe izrezanim kriškama limuna. Poslužite još vruće. Uživajte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..