Ova sirasta supa od krumpira i sira raj je u zdjeli. Glatka i kremasta supa koja će vas napuniti i ugrijati u kišnim ili snježnim hladnim danima! Savršena je za jesen ili zimu!
- 226 gr putera (2 štapića)
- pola kašičice sušenog luka
- 170 gr brašna
- 1 litar i 900 ml punomasnog mlijeka
- 3 šolje isjeckanog krompira na kockice
- 425 gr naerendanog čedar sira
- 1 pileća kocka
- soli
-
Otopite puter u velikoj dubokoj šerpi/loncu na srednje jakoj vatri. (Recept je za 3 litra supe, pa pripazite da vam je lonac dovoljno velik). Dok se puter topi dodajte sušeni luk i brašno. Umutite zajedno dok se maslac topi.
-
Miješajući zapršku gotovo neprestano. Trebala bi smjesa biti poput polu guste paste, a ne tekuće. Morat ćete smjesu propržavati oko 5-8 minuta kako biste bili sigurni da se brašno ispeklo.
-
Nakon što se kuhalo dovoljno dugo, dodajte mlijeko, polako ga dodavajte i miješajte svo vrijeme. Smanjite temperaturu na slabije.
-
Povremeno promiješajte i pustite da se polako zagrijava i zgusne. Potrebno je od 30 minuta do 1 sat.
-
Kad se zgusnulo, dodajte pileću kocku, so i promiješajte. Možete dodati još začina po ukusu.
-
Dodajte sir, miješajte i pustite da se potpuno otopi. Dodajte krompir. Zgrabite žlicu da to promiješate, krumpir će vam zapeti u pjenjači. Neka se krumpir zagrijava u supi dok se potpuno ne skuha i omekša.
-
Po potrebi dodajte još začina ili sira.
-
Ova će supa držati 4-5 dana u frižideru. Kad se podgrije, možda će je trebati razrijediti s malo mlijeka.
-
Uživajte!