Boulanee Katchalu je afganistansko vegansko pecivo punjeno krompirom .
- 3 šolje višenamjenskog brašna
- vode po potrebi
- 1 kašičica soli
- 2 kašike ulja + još za prženje
- 4 srednja krompira
- 4 mlada luka isjeckana
- pola šolje korijandera isjeckanog
- 2 zelene čili paprike isjeckane
- so
- biber
-
U širokoj posudi izmjerite brašno i dodajte so i ulje. Dodajte tek toliko da se brašno sjedini i da se dobije mekano tijesto. Mijesite oko 5 do 7 minuta, a zatim pustite da tijesto (pokriveno) odmara najmanje 30 minuta.
-
Krompir kuhajte u kipućoj vodi dok se ne skuha. Zabodite nož ili viljušku u krompir i provjerite je li gotov.
-
Iscijedite krompir i pustite da se ohladi. Zatim ogulite krompir i zgnječite ga viljuškom. Dodajte ostatak sastojaka spomenutih u kategoriji FIL. Dobro sve izmiješajte i ostavite po strani.
-
Podijelite tijesto na 8 dijelova. Pospite brašnom oklagiju i tijesto i razvaljajte u tanki krug od otprilike 25 cm.
-
Na polovicu tijesta rasporedite oko 3 kašike fila. Ostavite malo prostora na ivicama kako biste mogli zatvoriti pecivo.
-
Preklopite tijesto drugom polovicom preko fila i zatvorite ivice.
-
Ponovite tako sa preostalim tijestom i filom.
-
Zagrijte veliku tavu na umjerenoj vatri. Ako imate tavu od lijevanog željeza još bolje.
-
Dodajte jednu kašiku ulja u tavu i rasporedite ga uokolo. Stavite oblikovano pecivo i pržite sa obje strane dok ne porumeni. Po potrebi dodajte još ulja.
-
Stavite isprženo pecivo između kuhinjske krpe kako bi ostali topli.
-
Ponovite sa preostalim tijestom i servirajte toplo. Uživajte!