Boulanee Katchalu – Afganistansko pecivo

  • on April 6, 2021
  • Likes!
Boulanee Katchalu – Afganistansko pecivo
Vrijeme pripreme
15 mins
Vrijeme kuhanja
30 mins
Ukupno vrijeme
45 mins
 

Boulanee Katchalu je afganistansko vegansko pecivo punjeno krompirom .

Kategorije jela: Peciva
Tip kuhinje: Afganistanska kuhinja, Azijska
Tagovi: afganistanska jela recepti, afganistanska kuhinja, azijska jela recepti, krompir recepti, peciva recepti
Porcije: 8
Kalorije: 289 kcal
Autor: admin
Sastojci
Tijesto
  • 3 šolje višenamjenskog brašna
  • vode po potrebi
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašike ulja + još za prženje
Fil
  • 4 srednja krompira
  • 4 mlada luka isjeckana
  • pola šolje korijandera isjeckanog
  • 2 zelene čili paprike isjeckane
  • so
  • biber
Instrukcije
  1. U širokoj posudi izmjerite brašno i dodajte so i ulje. Dodajte tek toliko da se brašno sjedini i da se dobije mekano tijesto. Mijesite oko 5 do 7 minuta, a zatim pustite da tijesto (pokriveno) odmara najmanje 30 minuta.

Fil
  1. Krompir kuhajte u kipućoj vodi dok se ne skuha. Zabodite nož ili viljušku u krompir i provjerite je li gotov.

  2. Iscijedite krompir i pustite da se ohladi. Zatim ogulite krompir i zgnječite ga viljuškom. Dodajte ostatak sastojaka spomenutih u kategoriji FIL. Dobro sve izmiješajte i ostavite po strani.

Oblikovanje tijesta
  1. Podijelite tijesto na 8 dijelova. Pospite brašnom oklagiju i tijesto i razvaljajte u tanki krug od otprilike 25 cm.

  2. Na polovicu tijesta rasporedite oko 3 kašike fila. Ostavite malo prostora na ivicama kako biste mogli zatvoriti pecivo.

  3. Preklopite tijesto drugom polovicom preko fila i zatvorite ivice.

  4. Ponovite tako sa preostalim tijestom i filom.

Prženje
  1. Zagrijte veliku tavu na umjerenoj vatri. Ako imate tavu od lijevanog željeza još bolje.

  2. Dodajte jednu kašiku ulja u tavu i rasporedite ga uokolo. Stavite oblikovano pecivo i pržite sa obje strane dok ne porumeni. Po potrebi dodajte još ulja.

  3. Stavite isprženo pecivo između kuhinjske krpe kako bi ostali topli.

  4. Ponovite sa preostalim tijestom i servirajte toplo. Uživajte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..