Dagnje sa pomfritom su tradicionalno belgijsko jelo. Dagnje se kuhaju na pari s bijelim vinom, bijelim lukom i porilukom i poslužuju s hrskavim krompirićima. Spremno za 30 minuta.
- 2 velika krompira oguljena i izrezana na štapiće
- 2 kašike maslinovog ulja
- so
- biber
- majoneza za umakanje
- 2 kašike putera
- 1 poriluk (samo bijeli i svijetlo zeleni dijelovi) isjeckan
- so
- biber
- 2 čehne bijelog luka isjeckane
- pola šolje bijelog vina
- 907 gr dagnji oprane
- 2 kašike nasjeckanog peršuna
-
Zagrijte pećnicu na 220 stepeni. Dva pleha/posude za pečenje obilno poprskajte/pouljite sprejem za kuhanje.
-
Podijelite narezani krompir između 2 posude. Prelijte 1 kašikom maslinovog ulja po svakoj posudi. Začinite biberom i soli. Pomiješajte krompir da se ravnomjerno premaže uljem i začinima. Položite u jedan sloj na svakoj posudi.
-
Pecite 10 minuta, a zatim preokrenite i pecite još 10-12 minuta, dok krompir ne porumeni i lagano ne postane hrskav. Dok se krompir peče, napravite dagnje. (Ako su krompirići gotovi prije dagnji, vratite ih u pećnicu posljednjih nekoliko minuta dok spremate dagnje kako bi bili vrući i hrskavi)
-
Otopite puter na umjerenoj vatri u velikoj šerpi ili loncu koji ima poklopac. Dodajte poriluk i začinite biberom i soli. Pržite uz povremeno miješanje oko 3 minute. Dodajte bijeli luk i pržite još otprilike 2 minute, dok poriluk ne omekša i bijeli luk ne zamiriše.
-
Dodajte vino i ½ šolje vode. Povećajte temperaturu na srednje jaku i pustite da provri. Prokuhajte 2 minute. Dodajte dagnje i poklopite. Kuhajte 5 minuta.
-
Izvadite dagnje iz šerpe i stavite u posudu za posluživanje. Odstranite svaku dagnju koja se ne otvori nakon kuhanja. Dodajte peršun u tekućinu u šerpi i promiješajte da se sjedini. Tekućinu prelijte preko dagnji. Dagnje poslužite sa pomfritom sa strane i majonezom za umakanje krompira.