Dagnje sa pomfritom

  • on April 5, 2021
  • Likes!
Dagnje sa pomfritom
Ukupno vrijeme
30 mins
 

Dagnje sa pomfritom su tradicionalno belgijsko jelo. Dagnje se kuhaju na pari s bijelim vinom, bijelim lukom i porilukom i poslužuju s hrskavim krompirićima. Spremno za 30 minuta.

Kategorije jela: Ručak, Večera
Tip kuhinje: Belgijska kuhinja
Tagovi: belgijska jela recepti, dagnje i pomfrit recepti, dagnje recepti, dagnje sa pomfritom recepti, pomfrit recepti
Porcije: 2
Kalorije: 1005 kcal
Autor: admin
Sastojci
Pomfrit
  • 2 velika krompira oguljena i izrezana na štapiće
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • so
  • biber
  • majoneza za umakanje
Dagnje
  • 2 kašike putera
  • 1 poriluk (samo bijeli i svijetlo zeleni dijelovi) isjeckan
  • so
  • biber
  • 2 čehne bijelog luka isjeckane
  • pola šolje bijelog vina
  • 907 gr dagnji oprane
  • 2 kašike nasjeckanog peršuna
Instrukcije
  1. Zagrijte pećnicu na 220 stepeni. Dva pleha/posude za pečenje obilno poprskajte/pouljite sprejem za kuhanje.

  2. Podijelite narezani krompir između 2 posude. Prelijte 1 kašikom maslinovog ulja po svakoj posudi. Začinite biberom i soli. Pomiješajte krompir da se ravnomjerno premaže uljem i začinima. Položite u jedan sloj na svakoj posudi.

  3. Pecite 10 minuta, a zatim preokrenite i pecite još 10-12 minuta, dok krompir ne porumeni i lagano ne postane hrskav. Dok se krompir peče, napravite dagnje. (Ako su krompirići gotovi prije dagnji, vratite ih u pećnicu posljednjih nekoliko minuta dok spremate dagnje kako bi bili vrući i hrskavi)

Dagnje
  1. Otopite puter na umjerenoj vatri u velikoj šerpi ili loncu koji ima poklopac. Dodajte poriluk i začinite biberom i soli. Pržite uz povremeno miješanje oko 3 minute. Dodajte bijeli luk i pržite još otprilike 2 minute, dok poriluk ne omekša i bijeli luk ne zamiriše.

  2. Dodajte vino i ½ šolje vode. Povećajte temperaturu na srednje jaku i pustite da provri. Prokuhajte 2 minute. Dodajte dagnje i poklopite. Kuhajte 5 minuta.

  3. Izvadite dagnje iz šerpe i stavite u posudu za posluživanje. Odstranite svaku dagnju koja se ne otvori nakon kuhanja. Dodajte peršun u tekućinu u šerpi i promiješajte da se sjedini. Tekućinu prelijte preko dagnji. Dagnje poslužite sa pomfritom sa strane i majonezom za umakanje krompira.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..