- 2 šolje višenamjenskog brašna
- 2 prstohvata soli
- 3 kašike čaja od kamilice (čitava kamilica, ne standardni čaj u kesicama)
- 67 gr šećera (1/3 šolje)
- 2 štapića maslaca omekšanog
- 4 jaja
- 1 šolja šećera (po potrebi više)
- 45 gr višenamjenskog brašna (1/3 šolje)
- pola šolje soka od limuna – svježe iscijeđenog
- 1 kašičica korice od limuna
- 1 kašičica ekstrakta od vanilije
-
Zagrijte pećnicu na 180 stepeni. Obložite staklenu ili keramičku posudu za pečenje dimenzija 33 x 23 x 5 cm pergament papirom. Dobro podmažite posudu/papir za pečenje i ostavite sa strane. Ne morate koristiti posudu istih dimenzija, koristite približnu.
-
U maloj posudi pomiješajte brašno i so. Ostavite sa strane. Ako vaš čaj ima velike listove, trebat ćete ga samljeti procesorom hrane, mlinom za začine itd. Ako je vaš čaj već fino mljeven, možete preskočiti ovaj korak.
-
U posudi srednje veličine izmiksajte maslac i šećer. Dodajte čaj od kamilice. Dodavajte u smjesu brašna i soli jednu po jednu šolju, dok se sve ne sjedini i dok ne bude gusto. Ujednačenim slojem utisnite smjesu na dno pripremljene posude. Upotrijebite mjernu čašu (ili nešto s ravnom površinom) kako biste pritisnuli smjesu i ujednačili je. Pecite 20-25 minuta dok kora ne postane svijetlosmeđa. Vrlo važno: Ohladite najmanje 20 minuta, dok ne bude ugodno za dodir i kora bude čvrsta. Ako to ne učinite, krema će skliznuti ispod kore.
-
Dok se kora peče, napravite fil. U srednjoj zdjeli umutite jaja, šećer, brašno, limunov sok, koricu limuna i ekstrakt vanilije dok smjesa ne postane glatka i lagano pjenasta. Kad se kora ohladi, koru prelijte smjesom kreme i pecite 20-25 minuta dok se nadjev ne učvrsti i ne prevrće previše.
-
Potpuno ohladite kolač. Izrežite kolač na 12 jednakih kvadrata. Pospite šećerom u prahu i uživajte! Takođe ih možete čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru do jedne sedmice.