Proja je tradicionalno srpsko jelo. Jednostavna za napraviti, jeftina i zadovoljavajuća, autentična proja sadržavala je samo 3 sastojka: kukuruzno brašno, vodu i so. Vremenom se recept razvio.
- 1 i po šolja kukuruznog brašna
- 1 šolja višenamjenskog brašna
- 1 šolja mineralne vode
- 1 šolja biljnog ulja
- 2 jaja
- 1 kašičica soli
- 1 kašika praška za pecivo
- puter
-
Zagrijte pećnicu na 250 stepeni.
-
U posudu pomiješajte sve sastojke i mijesite mikserom (stavite odgovarajuće nastavke) dok ne dobijete polutekuće, homogeno tijesto bez grudica.
-
Smjesu ulijte u kvadratnu posudu za pečenje veličine 24 cm prethodno podmazanu puterom.
-
Pecite 20 minuta na 250 stepeni. Zatim, smanjite temperaturu pećnice na 150 stepeni i pecite dodatnih 10 minuta.
-
Nakon 30 minuta pečenja zabodite čačkalicu u proju. Ako je suha kad je izvučete, potpuno je pečena. Ako ne, nastavite peći još 5 minuta.
-
Isijecite proju na kvadratiće i poslužite. Uživajte!