Dimljeni, začinjeni grah i riža u kombinaciji s dimljenom kobasicom i puretinom s okusom. Izvrsno jelo puno složenih okusa.
- 450 gr crvenog graha
- 60 ml biljnog ulja ili kanola ulja
- 450 gr kobasice isjeckane
- 225 gr dimljene puretine isjeckane
- 1 veliki luk isjeckan
- 2 kašike sitno isjeckanog bijelog luka
- 1 srednji štap celera isjeckan
- 1 velika paprika isjeckana
- 2-3 lovorova lista
- 1 kašičica timijana
- 1 grančica timijana/ majčine dušice
- 2 kašičice mixa začina
- 2 kašičice paprike
- 1 kašičica kajenske paprike
- 7-8 šolja pilećeg temeljca ili vode
- so
- biber
- 3-4 šolje skuhane riže
-
Isperite suhi grah, preberite i bacite bilo koji strani predmet. Dodajte grah u veliku posudu, prekrijte ga hladnom vodom. Neka odstoji preko noći.
-
Iscijedite namočeni grah, isperite i ostavite sa strane.
-
Zagrijte ulje u velikom loncu/šerpi. Narežite kobasicu i puretinu na komadiće i dodajte ulju, pirjajte otprilike 3-5 minuta miješajući, često, dok ne porumene. Sastružite povremeno dno posude.
-
Zatim u lonac dodajte luk, bijeli luk, celer, papriku, lovorov list, timijan i grančicu svježeg timijana/majčine dušice. Začinite povrće mixom začina, paprikom i kajenskom paprikom, ako se koristi. Pirjajte oko 5 minuta, ili dok povrće ne počne mekšati.
-
Isprani grah stavite u lonac, promiješajte, a zatim ulijte temeljac ili vodu.
-
Pustite da proključa. Smanjite vatru na niže i i kuhajte, bez poklopca, otprilike 1 1/2 -2 sata uz povremeno miješanje ili dok grah ne omekša i lagano se zgusne.
-
Dodajte još temeljca ili vode ako smjesa postane suha i gusta, tekstura graha trebala bi biti gusta, pomalo kremasta, ali ne i vodenasta.
-
Izvadite lovorov list i grančicu timijana.
-
Po potrebi okusite i prilagodite jelo i začine. Poslužite preko kuhane riže. Pospite narezanim mladim lukom, ako želite. Uživajte!
Namočite grah u vodi sa soli preko noći kako biste mu pomogli da se kuha nježnije i ravnomjernije.
Crveni grah možete zamijeniti bijelim grahom i crnim grahom dok slijedite istu pripremu kuhanja. Ali ako želite dobiti autentičan pravi okus crvenog graha, onda pristanite na sušeni crveni grah.Možete koristiti kuhani grah iz konzerve, ali ako želite imati taj kremasti okus i teksturu, držite se suhog graha.