Mediteranska salata
Vrijeme pripreme
20 mins
Ukupno vrijeme
20 mins
Ova lagana salata od slanutka zdrav je i osvježavajući vegetarijanski recept za salatu koja je prepuna ukusnog svježeg povrća.
Kategorije jela:
Salata
Tip kuhinje:
Mediteranska
Diet:
VegetarianDiet
Tagovi:
mediteranska jela recepti, mediteranska salata recepti, salata recepti, slanutak recepti, vegetarijanska salata, vegetarijanski recepti, zdravi recepti
Porcije: 6
Kalorije: 311 kcal
Sastojci
- 425 gr slanutka u konzervi iscijeđenog i ispranog
- 1 velika paprika uklonjene stabljike i sjemenke
- 1 krastavica uzdužno prepolovljena i izrezana
- 310 gr cherry paradajza prepolovljenog
- pola srednje glavice crvenog luka isjeckana
- pola šolje crnih maslina izrezanih
- pola šolje izmrvljenog feta sira
- 2 kašike isjeckanog svježeg origana
- 2 kašike svježih listova timijana
- 3/4 šolje artičoka iz tegle isjeckanih
- košer so
- biber
Dresing
- 1/4 šolje maslinovog ulja (60 ml)
- 2-3 kašike svježe iscijeđenog soka od limuna
- 2 kašike bijelog vinskog sirćeta
- 1 kašika meda
- 1 čehna bijelog luka sitno isjeckana
- 1 kašičica sušenog origana
- košer so
- biber
Instrukcije
-
Započnite pripremom povrća, stavite svo povrće u veliku posudu. Dodajte slanutak, masline, fetu, svježe začinsko bilje i prstohvat soli i bibera.
-
Napravite dresing. U maloj zdjeli umutite maslinovo ulje, limunov sok, sirće, med, bijeli luk, origano i prstohvat soli i bibera.
-
Kad je spremno za posluživanje, prelijte dresing preko salate i promiješajte dobro da se sjedini.
-
Probajte i dodajte još soli, bibera ili limunov sok, ako je potrebno. Uživajte!
Bilješke o receptu
- Umjesto meda možete staviti javorov sirup.