Ovaj recept za žele od nara jednostavna je kombinacija čistog soka od nara, šećera i pektina, a daje svijetli lijepi domaći žele koji je pun oštrog okusa i prave slatkoće.
- 5 šolja soka od nara čistog, bez šećera
- 7 šolja šećera
- 50 gr pektina (2 paketića po 25 gr)
- 1 kašičica neslanog putera (opcionalno)
-
Operite četiri teglice toplom sapunicom i stavite na čistu kuhinjsku krpu da se osuše.
-
Ako upotrebljavate svježe sjemenke nara, onda ih izblendajte u blenderu ili procesoru hrane da puste sok, zatim procijedite kroz sito.
-
Pomiješajte sok od nara, pektin i puter u šerpi. Prokuhajte na srednje jakoj vatri uz povremeno miješanje. U drugu veću šerpu stavite vodu da proključa.
-
Čiste tegle zagrijte potapajući u kipuću vodu na nekoliko minuta. Izvadite i ponovo okrenite na čistu krpu da se osuše.
-
Kad smjesa sa narom proključa, dodajte šećer, promiješajte da se otopi i nastavite miješati dok ne proključa. Nakon ključanja započnite s vremenom i kuhajte točno 2 1/2 minute.
-
Skinite s vatre i uklonite višak pjene. (Pjena nije štetna ili nejestiva, samo čini tegle malo privlačnijima kad se ukloni.)
-
Ulijte žele u tople teglice, ostavljajući 1/4 prostora. Kuhinjskim ručnikom zaštitite mjesto na krugovima i vrpcama, čvrsto stežući za ruku.
-
Potopite zatvorene tegle u kipuću vodu i ostavite 10 minuta. Izvadite iz vode, pustite da sjedne da se zatvori, neotvorene tegle čuvajte u kuhinji do 1 godine. Nakon otvaranja čuvati u frižideru 1 mjesec.
2 kašike – 98 kcl
Puter smanjuje stvaranje pjene prilikom kuhanja šećera s pektinom i sokom. Nije potrebno, ali olakšava skidanje.
* Novije teglice ne zahtjevaju pripremanje u kipućoj vodi, ali pročitajte uputstva na njima da biste provjerili ispravnu pripremu.
Mnogi voćni sokovi jednostavno ne sadrže dovoljno prirodnog pektina da bi naprave žele. Većina prirodnog pektina sadržana je u koži i sjemenkama ili jezgri voća, a za razliku od džemova i drugih sličnih oblika, za proizvodnju želea koristi se samo sok. Čak i plodovi koji sadrže dovoljno prirodnog pektina, za njegovo korištenje potrebno je kuhati ga, zatim ocijediti u žele vrećici preko noći, a zatim opet kuhati da se zgusne i stegne.
Možete koristiti bilo koji oblik pektina koji vam najviše odgovara, s niskim udjelom šećera, redoviti suhi ili čak vlastiti domaći pektin od jabuke. U ovom receptu koristi se standardni suhi pektin. Da biste koristili pektin s niskim udjelom šećera, jednostavno pogledajte uputstvo koje se nalazi u svakoj kutiji pektina kako biste prilagodili šećer potreban za 5 šolja soka potrebnih za ovaj recept.
Postoje mnogi načini korištenja želea od nara:
-Punjenje kolačića poput sendviča.
-Podlijevanje kolača ili sladoleda.
-Spojite s domaćim maslacem i hljebom!