Žele od nara

 • on March 29, 2021
 • Likes!
Žele od nara
Vrijeme pripreme
10 mins
Vrijeme kuhanja
30 mins
Ukupno vrijeme
40 mins
 

Ovaj recept za žele od nara jednostavna je kombinacija čistog soka od nara, šećera i pektina, a daje svijetli lijepi domaći žele koji je pun oštrog okusa i prave slatkoće.

Kategorije jela: Desert, Doručak
Tagovi: nar recepti, sipak recepti, zele od nara recepti, zele recepti
Porcije: 4 teglice
Kalorije: 98 kcal
Autor: admin
Sastojci
 • 5 šolja soka od nara čistog, bez šećera
 • 7 šolja šećera
 • 50 gr pektina (2 paketića po 25 gr)
 • 1 kašičica neslanog putera (opcionalno)
Instrukcije
 1. Operite četiri teglice toplom sapunicom i stavite na čistu kuhinjsku krpu da se osuše.

 2. Ako upotrebljavate svježe sjemenke nara, onda ih izblendajte u blenderu ili procesoru hrane da puste sok, zatim procijedite kroz sito.

 3. Pomiješajte sok od nara, pektin i puter u šerpi. Prokuhajte na srednje jakoj vatri uz povremeno miješanje. U drugu veću šerpu stavite vodu da proključa.

 4. Čiste tegle zagrijte potapajući u kipuću vodu na nekoliko minuta. Izvadite i ponovo okrenite na čistu krpu da se osuše.

 5. Kad smjesa sa narom proključa, dodajte šećer, promiješajte da se otopi i nastavite miješati dok ne proključa. Nakon ključanja započnite s vremenom i kuhajte točno 2 1/2 minute.

 6. Skinite s vatre i uklonite višak pjene. (Pjena nije štetna ili nejestiva, samo čini tegle malo privlačnijima kad se ukloni.)

 7. Ulijte žele u tople teglice, ostavljajući 1/4 prostora. Kuhinjskim ručnikom zaštitite mjesto na krugovima i vrpcama, čvrsto stežući za ruku.

 8. Potopite zatvorene tegle u kipuću vodu i ostavite 10 minuta. Izvadite iz vode, pustite da sjedne da se zatvori, neotvorene tegle čuvajte u kuhinji do 1 godine. Nakon otvaranja čuvati u frižideru 1 mjesec.

Bilješke o receptu

2 kašike – 98 kcl

Puter smanjuje stvaranje pjene prilikom kuhanja šećera s pektinom i sokom. Nije potrebno, ali olakšava skidanje.

* Novije teglice ne zahtjevaju pripremanje u kipućoj vodi, ali pročitajte uputstva na njima da biste provjerili ispravnu pripremu.  

Mnogi voćni sokovi jednostavno ne sadrže dovoljno prirodnog pektina da bi naprave žele. Većina prirodnog pektina sadržana je u koži i sjemenkama ili jezgri voća, a za razliku od džemova i drugih sličnih oblika, za proizvodnju želea koristi se samo sok. Čak i plodovi koji  sadrže dovoljno prirodnog pektina, za njegovo korištenje potrebno je kuhati ga, zatim ocijediti u žele vrećici preko noći, a zatim opet kuhati da se zgusne i stegne.

Možete koristiti bilo koji oblik pektina koji vam najviše odgovara, s niskim udjelom šećera, redoviti suhi ili čak vlastiti domaći pektin od jabuke. U ovom receptu koristi se standardni suhi pektin. Da biste koristili pektin s niskim udjelom šećera, jednostavno pogledajte uputstvo koje se nalazi u svakoj kutiji pektina kako biste prilagodili šećer potreban za 5 šolja soka potrebnih za ovaj recept.

 

Postoje mnogi načini korištenja želea od nara:

-Punjenje kolačića poput sendviča.

-Podlijevanje kolača ili sladoleda.

-Spojite s domaćim maslacem i hljebom!

Tagovi:
· · · · · ·
Kategorije:
Deserti · Doručak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept
Ne propustite! random postovi ..