Draniki je tradicionalno Bjelorusko jelo, obično se poslužuje uz kiselo vrhnje i jaja.
- 10 velikih krompira
- 1 luk
- 1 kašičica soli (ili više po potrebi)
- kokosovo ulje za prženje
-
Ogulite krompir i luk, a zatim ih naerendajte.
-
Iscijedite gotovo svu tekućinu, ali zadržite malo škroba koji je utonuo na dno posude. Smjesa ne smije imati višak tekućine.
-
Dodajte so i promiješajte sve dobro.
-
U vruću tavu stavite kokosovo ulje. Jednu kašiku smjese rasporedite po tavi kako biste oblikovali malu palačinku. Pržite na umjerenoj vatri 2 do 3 minute. Kad porumeni, preokrenite i nastavite pržiti s druge strane dok ne postane hrskava i zlatno smeđa. Ponovite isto s ostatkom smjese, po potrebi ulijte još ulja u tavu.
-
Poslužite odmah.
Luk naerendajte zajedno s krompirom. Pomoći će da ribani krompir ne porumeni.
Za prženje koristite kokosovo ulje jer je vrlo otporno na oksidaciju pri visokoj vrućini.