Draniki – palačinci od krompira

  • on March 29, 2021
  • Likes!
Draniki – palačinci od krompira
Vrijeme pripreme
5 mins
Vrijeme kuhanja
20 mins
Ukupno vrijeme
25 mins
 

Draniki je tradicionalno Bjelorusko jelo, obično se poslužuje uz kiselo vrhnje i jaja.

Kategorije jela: Doručak
Tip kuhinje: Bjeloruska kuhinja
Tagovi: bjeloruska jela recepti, bjeloruska kuhinja recepti, dorucak recepti, krompir recepti, palacinci od krompira, ustipci od krompira recepti, ustipci recepti
Autor: admin
Sastojci
  • 10 velikih krompira
  • 1 luk
  • 1 kašičica soli (ili više po potrebi)
  • kokosovo ulje za prženje
Instrukcije
  1. Ogulite krompir i luk, a zatim ih naerendajte.

  2. Iscijedite gotovo svu tekućinu, ali zadržite malo škroba koji je utonuo na dno posude. Smjesa ne smije imati višak tekućine.

  3. Dodajte so i promiješajte sve dobro.

  4. U vruću tavu stavite kokosovo ulje. Jednu kašiku smjese rasporedite po tavi kako biste oblikovali malu palačinku. Pržite na umjerenoj vatri 2 do 3 minute. Kad porumeni, preokrenite i nastavite pržiti s druge strane dok ne postane hrskava i zlatno smeđa. Ponovite isto s ostatkom smjese, po potrebi ulijte još ulja u tavu.

  5. Poslužite odmah.

Bilješke o receptu

Luk naerendajte zajedno s krompirom. Pomoći će da ribani krompir ne porumeni.

Za prženje koristite kokosovo ulje jer je vrlo otporno na oksidaciju pri visokoj vrućini.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..