Teriyaki pileće rolnice

  • on March 27, 2021
  • Likes!
Teriyaki pileće rolnice
Vrijeme pripreme
40 mins
Vrijeme kuhanja
45 mins
Ukupno vrijeme
1 hr 25 mins
 

Japanske teriyaki pileće rolnice jednostavno je napraviti, a savršeni su za ručak ili međuobrok.

Kategorije jela: Ručak
Tip kuhinje: Japanska kuhinja
Tagovi: japanska jela recepti, japanska kuhinja recepti, pilece rolnice recepti, rolnice rolnice, teriyaki pilece rolnice recepti, teriyaki piletina recepti
Autor: admin
Sastojci
Sumeshi
  • 3 šolje Japanske riže kratkog zrna
  • 2 kašike Sakea
  • 1 komad kombua (15 cm)
  • 6 kašika rižinog sirćeta
  • 3 kašike šećera
  • 2 kašičice morske soli
Teriyaki piletina
  • pola šolje soja sosa
  • pola šolje japanskog slatkog rižinog vina
  • pola šolje Sakea
  • 50 gr šećera (1/4 šolje)
  • 570 gr pilećih fileta ili karabataka otkoštenih
  • soli i bibera
  • pola kašike biljnog ulja
Za motanje
  • 2 mrkve oguljene i izrezane na tanke štapiće kao šibice
  • 15 nori listova
  • sjemenke od susama
Instrukcije
Riža
  1. Stavite rižu u veliku posudu i napunite hladnom vodom. Promiješajte rižu kako biste uklonili sve čestice. Izlijte vodu i nastavite ispirati s više hladne vode dok voda ne postane bistra.

  2. Stavite rižu, 3 šolje vode, 2 kašike sakea i komadić kombua u duboku šerpu i ostavite da odstoji 30 minuta. Pokrijte lonac i stavite na srednje jaku vatru da provri. Odmah kad provri, smanjite vatru na najnižu i kuhajte dok se voda ne otopi i riža počne pucketati. Maknite s vatre i pustite da odstoji 5 minuta.

  3. Dok se riža kuha, u maloj zdjeli pomiješajte rižino sirće, šećer i so. Stavite u mikrovalnu pećnicu minutu i miješajte da se šećer i so otope.

  4. Izvadite kombu iz kuhane riže i ulijte rižu u Hangiri (veliku drvenu posudu namijenjenu za to) ili veliku tepsiju. Nježno posipajte smjesu rižinog sirćeta po riži. Kad se riža ohladila pokrijte je vlažnom krpom i ostavite sa strane. Ne stavljajte u frižider.

Teriyaki sos
  1. U šerpicu stavite soja sos, japansko slatko rižino vino, sake i šećer i pustite da provri.

  2. Smanjite vatru na manje i kuhajte, povremeno miješajući, oko 8 minuta ukupno. Šećer treba potpuno otopiti. Po želji nastavite kuhati još nekoliko minuta da se sos smanji i malo zgusne.

  3. Maknite s vatre i ostavite sa strane. Ako se ne koristi odmah, stavite u frižider u hermetički zatvorenu posudu do 2 sedmice.

Teriyaki piletina
  1. Piletinu sa svake strane začinite biberom i soli. Ako koristite pileće filete, raširite ih prije začina.

  2. U veliku tavu nakapajte ulje na umjerenoj vatri. Kad se ulje zagrijalo dodajte piletinu i pržite dok ne porumeni sa svake strane. Ulijte 1/4 šolju teriyaki umaka i kuhajte još minutu po strani, kako biste premazali piletinu.

  3. Maknite s vatre i pustite da piletina odstoji 10 minuta prije nego što se tanko nareže.

Za sastavljanje:
  1. Pokrijte Makisu (sushi prostirku) plastičnom folijom. Izrežite jedan list norija na trake širine 2 i ½ cm otprilike. Stavite po jednu traku na svaku stranu pripremljene podloge za sushi, otprilike dužine kao drugi komad norija. Pokrijte trake do pola tankim slojem sumeshija (sushi riže).

  2. Odrežite otprilike 1/4 s vrha drugog komada norija. Stavite ovaj komad na vrh riže, ravnomjerno usklađen s dijelom koji vam je najbliži. Na vrhu će biti malo kraći od tankih traka norija. Pokrijte 3/4 ovog dijela norija tankim slojem riže, tanjim od prethodnog sloja. Blizu vas stavite tanki sloj narezane piletine i mrkve preko riže.

  3. Koristite sushi prostirku da čvrsto smotate rolnicu. Prepolovite dijagonalno na pola, stavite na poslužavnik i prelijte teriyaki umakom i sjemenkama susama.

  4. Servirajte odmah!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ocjenite recept




Ne propustite! random postovi ..