Japanske teriyaki pileće rolnice jednostavno je napraviti, a savršeni su za ručak ili međuobrok.
- 3 šolje Japanske riže kratkog zrna
- 2 kašike Sakea
- 1 komad kombua (15 cm)
- 6 kašika rižinog sirćeta
- 3 kašike šećera
- 2 kašičice morske soli
- pola šolje soja sosa
- pola šolje japanskog slatkog rižinog vina
- pola šolje Sakea
- 50 gr šećera (1/4 šolje)
- 570 gr pilećih fileta ili karabataka otkoštenih
- soli i bibera
- pola kašike biljnog ulja
- 2 mrkve oguljene i izrezane na tanke štapiće kao šibice
- 15 nori listova
- sjemenke od susama
-
Stavite rižu u veliku posudu i napunite hladnom vodom. Promiješajte rižu kako biste uklonili sve čestice. Izlijte vodu i nastavite ispirati s više hladne vode dok voda ne postane bistra.
-
Stavite rižu, 3 šolje vode, 2 kašike sakea i komadić kombua u duboku šerpu i ostavite da odstoji 30 minuta. Pokrijte lonac i stavite na srednje jaku vatru da provri. Odmah kad provri, smanjite vatru na najnižu i kuhajte dok se voda ne otopi i riža počne pucketati. Maknite s vatre i pustite da odstoji 5 minuta.
-
Dok se riža kuha, u maloj zdjeli pomiješajte rižino sirće, šećer i so. Stavite u mikrovalnu pećnicu minutu i miješajte da se šećer i so otope.
-
Izvadite kombu iz kuhane riže i ulijte rižu u Hangiri (veliku drvenu posudu namijenjenu za to) ili veliku tepsiju. Nježno posipajte smjesu rižinog sirćeta po riži. Kad se riža ohladila pokrijte je vlažnom krpom i ostavite sa strane. Ne stavljajte u frižider.
-
U šerpicu stavite soja sos, japansko slatko rižino vino, sake i šećer i pustite da provri.
-
Smanjite vatru na manje i kuhajte, povremeno miješajući, oko 8 minuta ukupno. Šećer treba potpuno otopiti. Po želji nastavite kuhati još nekoliko minuta da se sos smanji i malo zgusne.
-
Maknite s vatre i ostavite sa strane. Ako se ne koristi odmah, stavite u frižider u hermetički zatvorenu posudu do 2 sedmice.
-
Piletinu sa svake strane začinite biberom i soli. Ako koristite pileće filete, raširite ih prije začina.
-
U veliku tavu nakapajte ulje na umjerenoj vatri. Kad se ulje zagrijalo dodajte piletinu i pržite dok ne porumeni sa svake strane. Ulijte 1/4 šolju teriyaki umaka i kuhajte još minutu po strani, kako biste premazali piletinu.
-
Maknite s vatre i pustite da piletina odstoji 10 minuta prije nego što se tanko nareže.
-
Pokrijte Makisu (sushi prostirku) plastičnom folijom. Izrežite jedan list norija na trake širine 2 i ½ cm otprilike. Stavite po jednu traku na svaku stranu pripremljene podloge za sushi, otprilike dužine kao drugi komad norija. Pokrijte trake do pola tankim slojem sumeshija (sushi riže).
-
Odrežite otprilike 1/4 s vrha drugog komada norija. Stavite ovaj komad na vrh riže, ravnomjerno usklađen s dijelom koji vam je najbliži. Na vrhu će biti malo kraći od tankih traka norija. Pokrijte 3/4 ovog dijela norija tankim slojem riže, tanjim od prethodnog sloja. Blizu vas stavite tanki sloj narezane piletine i mrkve preko riže.
-
Koristite sushi prostirku da čvrsto smotate rolnicu. Prepolovite dijagonalno na pola, stavite na poslužavnik i prelijte teriyaki umakom i sjemenkama susama.
-
Servirajte odmah!